Στις 24 Σεπτεμβρίου οι γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες και το Βερολίνο δεν θέλει επουδενί η Ελλάδα να επανέλθει ως «πρόβλημα» στην εσωτερική πολιτική ατζέντα.
Ετσι ενώ η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θεωρητικά θα αρχίσει το Σεπτέμβριο πριν τις γερμανικές εκλογές οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ στη χώρα προβάλλουν τις «καλές ειδήσεις» από την Ελλάδα.
Σε ρεπορτάζ η DieWelt φιλοξενεί και δηλώσεις της Μαρέβα Γκ Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συνιδρύτριας του fashion brand «Zeus+Dione», επικεφαλής της ΜΚΟ «Endeavor Greece» αλλά και συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία που αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πλην την αποδίδει στην διαφαινόμενη κυβερνητική αλλαγή.
Handesplatt: Ο ελληνας ασθενής έχει ξεπεράσει τα χειρότερα...
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διαπιστώνει σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και τώρα η χώρα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον ενώ και οι επενδυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν.Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον Φεβρουάριο του 2016 όταν βρισκόταν στο απόλυτο ναδίρ με μόλις 442 μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει στο μεταξύ ένα συν της τάξης του 90%. «Μια αξιοσημείωτη επίδοση, η οποία οφείλεται κυρίως στις αγορές ξένων επενδυτών. (…) Πολλοί αναλυτές διακρίνουν στην αύξηση των τιμών των μετοχών την αρχή ενός μεγάλου ράλι. Διότι σε αντίθεση με άλλα χρηματιστήρια, στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια προς τα πάνω.
»Με 830 μονάδες ο δείκτης απέχει σημαντικά από το υψηλό που κατέγραφε προ κρίσης με 5.000 μονάδες. (…) Τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι πράγματι ευνοϊκά. Ο προϋπολογισμός έχει εξυγιανθεί. Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης -που διακόπηκε από μια μικρή φάση ανάκαμψης το 2014- οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 αναμένεται να αυξηθούν».
Αναφερόμενη στη συνέχεια, σε σειρά εισηγμένων επιχειρήσεων, οι μετοχές των οποίων έχουν μεγάλη ζήτηση και απόδοση, όπως του ομίλου Μυτιληναίου και της Aegean Airlines, η εφημερίδα καταλήγει:
«Ο Έλληνας ασθενής έχει ξεπεράσει μεν τα χειρότερα, δεν έχει λάβει όμως ακόμη εξιτήριο. Η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από τα δάνεια των διεθνών πιστωτών. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του προ διετίας συμπεφωνημένου προγράμματος διάσωσης.
»Καθησυχαστικό για τους επενδυτές είναι το ότι φαίνεται να έχει εξαλειφθεί (…) ο κίνδυνος του Grexit.Επιπλέον, μετά τις γερμανικές εκλογές ξαναμοιράζεται η τράπουλα για την Ελλάδα. Διότι τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας μπορεί πιθανότατα να υπολογίζει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Διότι το βάρος του 180% του ΑΕΠ θεωρείται μη βιώσιμο. Οι δημόσιοι πιστωτές θα μπορούσαν να απαλλάξουν την Αθήνα από αυτό το βάρος με μεγαλύτερες διάρκειες αποπληρωμής των εγκεκριμένων δανείων, χαμηλά επιτόκια σε βάθος χρόνου και πρόσθετες περιόδους χάριτος. Θα ήταν μια καλή είδηση για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές».
Die Welt: Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι
Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης έρχονται καλές ειδήσεις από την Ελλάδα» αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της συντηρητικής Die Welt από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι «η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και οι Έλληνες αξιοποιούν την ευκαιρία».Το ρεπορτάζ – ανταπόκριση της Φλόρα Γουίσντορφ (Flora Wisdorff) από την Αθήνα - τιτλοφορείται «Τρεις φοίνικες από την Αθήνα» και σε αυτό παρουσιάζεται το προφίλ τριών επαγγελματιών που βλέπουν βελτίωση των προοπτικών τους, μετά την οκταετή ύφεση στη χώρα. Πρόκειται για την Κ. Εξακουστίδου που ασχολείται στο τομέα του ιατρικού τουρισμού (Orange Grove), του γκαλερίστα Γ.Βαμβακίδη και του ιδιοκτήτη καφέ Ζ. Πέτρου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt, «μετά από οκτώ συναπτά έτη ύφεσης πολλαπλασιάζονται τα δείγματα ότι η οικονομική διάθεση αλλάζει, τουλάχιστον εν μέρει. "Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία", δηλώνει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (Mareva Grabowski), ιδρύτρια της εταιρείας μόδας Zeus+Dione και επικεφαλής της MKO Endeavor Greece. Εκτός από τις start ups, άρχισε να κινείται ο χώρος της τέχνης, καθώς σε υποβαθμισμένες περιοχές ανοίγουν γκαλερί, εστιατόρια και καφέ».
Κατά την ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα: «Τους πρώτους μήνες του έτους, η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 2%. Υπάρχει αλλαγή του οικονομικού κλίματος, μετά την στασιμότητα και την ύφεση των προηγούμενων ετών. Τον Ιούλιο δόθηκε το πράσινο φως για την επόμενη δόση από τους πιστωτές και η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Η αλλαγή όμως είναι αδύναμη, με δεδομένο τις δυσκολίες των περασμένων ετών.
Η οικονομία της χώρας καταστράφηκε από την κρίση και η χρεοκοπία απεφεύχθη με την οικονομική βοήθεια των πιστωτών και τη λιτότητα. Εικόνες άστεγων συνταξιούχων, εργαζομένων που απεργούν και άνεργων νέων σφραγίζουν την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας - σχολιάζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα - Η ανεργία ανέρχεται στο 23%. "Το ότι βγαίνουμε τώρα από την κρίση, συμβαίνει παρά και όχι εξαιτίας του Τσίπρα", δηλώνει η κ. Γκραμπόφσκι. ''Η προοπτική αλλαγής κυβέρνησης, εξυψώνει τη διάθεση. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το Σεπτέμβριο του 2019 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας- καθώς οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για γραφειοκρατία, νεποτισμό και υψηλή φορολόγηση''.
Όπως γράφει στην ανταπόκρισή της η Φλ. Γουίνσντορφ: «Και για την Κ. Εξακουστίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν της προσέφερε βοήθεια. "Χρειαζόμαστε βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, καλύτερο φορολογικό σύστημα και διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό από την κυβέρνηση ως προορισμού για ιατρικό τουρισμό".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ. Βαμβακίδης αναφέρει ότι η κρίση έκλεισε πολλές γκαλερί στην Αθήνα, καθώς η μεσαία τάξη δεν μπορεί πλέον να αγοράσει έργα τέχνης. Υπάρχει όμως μια νέα γενιά Ελλήνων που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν- είναι αυτοί που εργάζονται στο εξωτερικό.
Τέλος, ο Π. Ζήσου, διέκοψε τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και άνοιξε καφέ στην περιοχή του Μεταξουργείου. Είναι αισιόδοξος. «Ακόμα και στην κρίση οι Έλληνες βγαίνουν έξω. Είναι στην κουλτούρα μας», καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου