Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πιθανά νέα μέτρα το 2018

http://f1.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/680x417/crop/both/c2/c2acfb97773b477ca76fc3a8858abcaa.JPG?quality=60&404=default&v=02
Το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση, άφησαν ανοιχτό πηγές του υπουργείου Οικονομικών.




 Πρόσθεσαν ότι για φέτος αναμένεται υπεραπόδοση και παραδέχτηκαν ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με τους Θεσμούς, διόρθωση στη φορολογία αυτοαπασχολούμενων και αγροτών καθώς, με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το 2017, δημιουργεί κίνητρο για να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα. 
Τα πεδία ανησυχίας στην παρούσα διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι τόσο τα προαπαιτούμενα, όσο οι διαθέσεις του ΔΝΤ, που όπως επισήμαναν, ανησυχούν ακόμη και το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η έκβαση των γερμανικών εκλογών. 
Το δημοσιονομικό μέτωπο
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης του στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018.
Για το πόση θα είναι η δημοσιονομική "τρύπα" το επόμενο έτος, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι, αν υπάρξει, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι "είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μην ξεχνάτε ο στόχος υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος".
Οι τελικές αποφάσεις για το 2018 και για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα και πόσα θα είναι αυτά, εξαρτώνται από τα συνολικά έσοδα. "Θα δούμε πως θα πάει ο ΦΠΑ, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, η επισκόπηση δαπανών, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε", είπαν.
Έξοδος στις αγορές
"Μέσα στους επόμενους 6 με 9 μήνες θα γίνουν και άλλες προσπάθειες εξόδου στις αγορές, είτε είναι για νέο χρήμα είτε για διαχείριση του χρέους που ήδη υπάρχει", ανέφεραν οι ίδιες πηγές αναφορικά με τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.
Μέρισμα φέτος

Σχετικά με το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξήγησαν ότι το μέρισμα συμφωνήθηκε να μην διατεθεί φέτος για τις συντάξεις. Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι σχετίζονται με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και με αναπτυξιακά προγράμματα.
Ανέφεραν ότι έχει ήδη γίνει ένας σχεδιασμός κατανομής ανάλογα με το ύψος του μερίσματος που μπορεί να είναι 300 εκατ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ ή 900 εκατ. ευρώ ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.
Πρόβλημα στα επιδόματα
Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην μείωση των επιδομάτων. "Υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων" ανέφεραν και ουσιαστικά ζητείται "αναδιάρθρωση χωρίς να μειωθεί ο προυπολογισμός". Αλλά, εξήγησαν ότι αυτό μπορεί "να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα".
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο
Ο πραγματικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι έως τον Ιανουάριο του 2018 και ας τίθεται επισήμως ο στόχος το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. "Θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2-3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος", είπαν. Εξήγησαν ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.
Σε ερώτημα αν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ απάντησαν με νόημα ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων. 
Τράπεζες
Ως προς το ζήτημα που θέτει το ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως "η θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ". Πρόσθεσαν ότι "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται, εμείς ως κυβέρνηση προφανώς δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των παγίων, AQR, εάν το ζητήσει η ΤτΕ, θα δούμε. Τα νέα stress tests έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν το 2018 με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη του 2017". Τα στοιχεία που θα ληφθούν τότε για τις τράπεζες, πρόσθεσαν, "θα περιλαμβάνουν δύο χρόνια ανάπτυξης, δύο χρόνια υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που θα καλυτερεύει την εικόνα των τραπεζών".  
"Δεν ανησυχούμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,  ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να στείλει τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να αιτηθεί τη δεύτερη υπο-δόση αξίας 800 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. "Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επίτευξη του στόχου", σημείωσαν.
Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι το υπουργείο μεταφέρει τα λεφτά στους φορείς και αυτοί με την σειρά τους πληρώνουν και έτσι "χάνεται η εποπτεία του Υπουργείου". Για παράδειγμα είπαν ότι "πρέπει ο Ξανθός να κυνηγήσει τα νοσοκομεία που έχουν πολλούς προμηθευτές, αυτό εξηγεί γιατί παίρνει καιρό από την μία πλευρά να μαζέψει όλα τα στοιχεία και από την άλλη να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Πεδία ανησυχίας
Για τις γερμανικές εκλογές, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι "αν είναι μία κυβέρνηση φιλελεύθερων με το CDU δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλεοψηφία".
Ξεχωριστά είπαν ότι στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί και το θέμα παράτασης της επιβολής του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά με προσφυγικό πρόβλημα.
"Σούπερ ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο"
Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι "το ΑΕΠ θα πάει σούπερ το 3ο τρίμηνο" αν και προέβλεψαν χαμηλότερες 'πτήσεις' το 4ο τρίμηνο καθώς "πάντα είναι χειρότερα τα πράγματα μετά το 3ο τρίμηνο και ειδικά φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο κακά". Εκτίμησαν ότι στο σύνολο του έτους "ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% ενδεχομένως να είναι εφικτός".

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου