Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Όσπρια: Πώς να τα μαγειρέψετε για να αποφύγετε το φούσκωμα

http://www.el.gr/media/k2/items/cache/5905394f9f762ecb82ca9159afaedd43_L.jpg?t=-62169984000
Τα όσπρια είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία και μακροζωία.




Τα όσπρια περιέχουν κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, 20% υδατάνθρακες, 7% φυτικές ίνες και 2% λίπος.
Είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B, σιδήρου και ασβεστίου.
Πολλοί άνθρωποι ωστόσο αποφεύγουν την κατανάλωσή τους, επικαλούμενοι ότι τους δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα και κυρίως φούσκωμα.
Τι μπορείτε να κάνετε

– Να τα καταναλώνετε μαζί με σαλάτα, γιατί οι φυτικές ίνες διευκολύνουν πάντα τη λειτουργία του εντέρου.
– Αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε όσπρια, εντάξτε τα σταδιακά στη διατροφή σας (σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες).
– Αν στο παρελθόν είχατε κάποια δυσάρεστη εμπειρία με όσπρια, δοκιμάστε να τα φάτε μαγειρεμένα με άλλο τρόπο και συνοδευμένα από διαφορετικά τρόφιμα.
– Για να γίνουν πιο ελαφριά, αλλάζετε συχνά νερό όταν τα μουλιάζετε ή όταν τα βράζετε.
– Κατά το βράσιμο προσπαθήστε να τα ξαφρίζετε καλά, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην πέψη τους.
– Μπορείτε να βάλετε λίγη σόδα στο μούλιασμα, προκειμένου να βράσουν πιο εύκολα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι η σόδα καταστρέφει τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη) των οσπρίων.

   medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου