Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Ενισχύεται η αντιπυραυλική ασπίδα Thaad κατά της Β.Κορέας - Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγιάνγκ

http://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/story/2017/09/04/95947/main/2017-09-04T082051Z_1532251451_RC1649582C10_RTRMADP_3_NORTHKOREA-POLITICS.JPG
Μετά την πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ και τις υποψίες πως το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν θα προχωρήσει σε νέα εκτόξευση πυραύλου,


...  η γειτονική Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως από κοινού με τις ΗΠΑ θα αναπτύξουν περισσότερα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας.
Δύο εκτοξευτήρες ρουκετών

της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense) έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα και είναι επιχειρησιακοί. Όμως η Σεούλ πάγωσε στη συνέχεια κάθε επιπρόσθετη ανάπτυξη λόγω ανησυχιών των κατοίκων για τις επιπτώσεις του συστήματος στο περιβάλλον.

Όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας: «Τέσσερις εναπομείναντες εκτοξευτήρες θα αναπτυχθούν προσεχώς προσωρινά κατόπιν διαβουλεύσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντικρούσουν τις αυξανόμενες πυρηνικές και βαλλιστικές απειλές του βορά».
Οι εκτοξευτήρες πυραύλων είναι εγκατεστημένοι σε ένα γήπεδο γκολφ που μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη, στη νότια κομητεία Σεονγκζού, περίπου 190 χλμ. από τη Σεούλ.

Η γειτονική Κίνα έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην περιοχή και η στάση της στην κρίση της Κορεατικής Χερσονήσου παραμένει ακόμη μεγάλο ερωτηματικό.

http://cdn.cnngreece.gr/images/news/2017/09/04/thaad.jpg
(Οι εγκαταστάσεις ης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη Σεούλ/Lee Jong-hyeon/News1 via REUTERS)

Διαμαρτυρία της Κίνας για την πυρηνική δοκιμή

Ωστόσο, μετά την πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία στην Πιονγκγιάνγκ για την έκτη και ισχυρότερη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.
Το Πεκίνο έκανε γνωστές «τις σοβαρές του αντιρρήσεις σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Η Κίνα είναι αντίθετη προς την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος από τη Βόρεια Κορέα και είμαστε προσηλωμένοι στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου. Η θέση αυτή είναι γνωστή. Η Βόρεια Κορέα την γνωρίζει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Βόρεια Κορέα γνωρίζει σαφώς την αντίθεση της Κίνας στις πυρηνικές της δοκιμές, επέμεινε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών , προσθέτοντας ότι η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι συνομιλίες είναι το μόνο μέσον για την επίλυση του κορεατικού ζητήματος.

Video: https://youtu.be/_TmqnNvc7BI

Βόμβα υδρογόνου: Τι είναι και πώς λειτουργεί το ισχυρότερο όπλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ    

Οι BRICS καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή

Την ίδια ώρα και οι ηγέτες των αναδυόμενων χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εξέφρασαν «την έντονη αποδοκιμασία τους» για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, ζητώντας μια «ειρηνική λύση» στην ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.


«Καταδικάζουμε έντονα την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα», αναφέρουν οι BRICS στην κοινή τους ανακοίνωση στη διάρκεια της συνόδου της ομάδας στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένταση» και «υπογραμμίζουμε ότι (οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο) μπορούν να λυθούν μόνο μέσω ειρηνικών μέσων και του άμεσου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
2017 09 03T132709Z 381614245 RC17B6F11700 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES 1

(REUTERS/Toru Hanai)

Η τριήμερη σύνοδος των BRICS στη Σιαμέν ξεκίνησε χθες, Κυριακή, υπό το διευρυμένο σχήμα BRICS Plus και τη συμμετοχή χωρών όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Γουινέα και το Τατζικιστάν.


Παράλληλα στην κοινή τους ανακοίνωση οι BRICS επανέλαβαν τη στήριξή τους στον ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις.

«Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας στήριξη (...) στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των BRICS σε θέματα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών θεσμών», επισημαίνεται.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου