Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η «Εβδομάδα της Μαρμότας» για την αγορά

http://www.insider.gr/sites/default/files/tsip_0.jpg
Η ΔΕΘ χαρακτηρίζεται, τα τελευταία χρόνια από τις εξαγγελίες και υποσχέσεις των πολιτικών θέσεων των κομμάτων, που σχεδόν ποτέ δεν υλοποιούνται ενώ ακόμα και εάν είναι δίκαιες δεν γίνονται πράξη. 




Φέτος, τα περιθώρια από την Τρόικα ήταν μηδενικά και οι νέες εξαγγελίες αφορούσαν ουσιαστικά στη διετία 2019-20, αντί «χειροπιαστών» ελαφρύνσεων που έχει ανάγκη άμεσα η οικονομία και οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια να σχηματοποιηθεί το όραμα τους.
Δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης η ελληνική αγορά βιώνει κάθε Σεπτέμβριο, την «Εβδομάδα της Μαρμότας». Οι επιχειρηματίες νιώθουμε κάθε χρόνο ότι αυτές οι μέρες του Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνονται στον ίδιο τόνο και ότι τα προβλήματα που μας απασχολούν εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί περιμένοντας τη λύση τους.
Είναι πάντως γεγονός ότι φέτος στη ΔΕΘ λίγο πριν το Eurogroup και τις Γερμανικές εκλογές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ήταν πολύ περιορισμένες.
Οι μικρομεσαίοι συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις τρεις βραχυπρόθεσμες προτάσεις μας, τις οποίες καταθέσαμε εκ νέου στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Θεωρούμε υποχρέωσή μας προς όλους τους συναδέλφους μας να τις επαναφέρουμε στον δημόσιο διάλογο και σκοπεύουμε να επιμείνουμε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς θεωρούμε αυτές τις "δίκαιες" προτάσεις ως τα τρία προαπαιτούμενα των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους.
Από τις περσινές εξαγγελίες της ΔΕΘ και τα τρία «χρωστούμενα», οι δύο από τις τρεις υποσχέσεις, αν και δίκαιες, θα συνεχίσουν να εκκρεμούν ως πολιτικές «οφειλές» προς τους μικρομεσαίους της αγοράς.
Η πρώτη οφειλή αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.
Η δεύτερη οφειλή αφορά στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Φέτος ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε εναλλακτικά τη δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 15 του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αποκλειστικά των οφειλών στον ΕΦΚΑ, που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δις ευρώ.
Η τρίτη εκκρεμότητα και, ίσως η βασικότερη, είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης που είναι η αιτία πολλών δεινών στη πραγματική οικονομία και ο βασικός λόγος της φοροδιαφυγής και της φορο-αποφυγής λόγω φοροαδυναμίας. Η οικονομική συνέπεια έχει πάψει πλέον να είναι αυτονόητη, ούτε αποτελεί τον κανόνα στην αγορά, αλλά την εξαίρεση. Απαιτείται μάλιστα μεγάλη προσπάθεια και πολλές θυσίες για να διατηρήσει κάποιος την οικονομική, επιχειρηματική, φορολογική και εργοδοτική του συνέπεια. Πρέπει λοιπόν κάποτε να αναγνωριστεί και να επιβραβευθεί με κίνητρο ελάφρυνσης την μείωση του εταιρικού συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 26% από τη φετινή φορολογική χρήση.
Αναφορικά με το εμπορικό ενδιαφέρον της Έκθεσης, φέτος παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα και μεγάλη συμμετοχή κυρίως από πλευράς Επιμελητηρίων, με περισσότερες από 350 ελληνικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, που τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και να δικτυωθούν με κινέζικες εταιρείες, καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα με 150 κινέζικες επιχειρήσεις. Σε μία περίοδο, κατά την οποία η χώρα αναζητά προοπτική, η ενδυνάμωση αναπτυξιακών θεσμών, όπως η ΔΕΘ αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το "Grinvest". Άλλωστε, η αντοχή της στο χρόνο και η επικαιροποίηση του περιεχομένου της αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για έναν δυναμικό θεσμό με ικανότητα προσαρμογής στις εγχώριες και διεθνείς μεταβολές. Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία, με πολλές και επικερδείς εμπορικές συμφωνίες.


Βασίλης Κορκίδης
     insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου