Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

http://www.insider.gr/sites/default/files/styles/490x310/public/tsipras-deth.jpg?itok=DKRpS_LJ
Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.




Η ομιλία του κ. Τσίπρα πριν λίγες μέρες στην Πνύκα, ενώπιον του Προέδρου της Γαλλίας ήταν μια ομιλία που θα μπορούσε να την είχε εκφωνήσει ο κ. Σημίτης, ο κ. Στουρνάρας ή ο κ. Σαμαράς.
Αν δίναμε το κείμενο της ομιλίας σε κάποιον να το διαβάσει χωρίς την υπογραφή τους και μετά τον ρωτούσαμε σε ποιον από τους παραπάνω ανήκει, τις λιγότερες πιθανότητες θα είχε να την αποδώσει στον κ. Τσίπρα.
Η ομιλία της Πνύκας δεν είχε καμιά σχέση με την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος το 2015 ενώπιον του προέδρου Πούτιν, στην οποία μιλούσε για κάποια χώρα που αναζητούσε ασφαλές λιμάνι μακριά από την Ευρώπη.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα στην Πνύκα ακολούθησε μια σειρά επισκέψεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εγκαινίων της Ιονίας Οδού της οποίας οι καθυστερήσεις και τα "Δεν πληρώνω” έχουν τριπλασιάσει το αρχικό κόστος. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν όμως... και αυτό που έχει σημασία για το παρελθόν είναι να μην το επαναλαμβάνεις, έστω προσπαθώντας να το ξεπεράσεις.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση με αιχμή τον Πρωθυπουργό επιχειρεί μια επίδειξη φιλικότητας προς την ιδιωτική οικονομία με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
Αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη θετική εξέλιξη.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα δεν είναι να επιλέξει να είναι με την Ε.Ε., την Ρωσία, την Κίνα ή του Τιμπουκτού. Το χειρότερο είναι να βρίσκεται βαθειά διχασμένη.
Αναμφίβολα, η ομιλία στην Πνύκα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας στροφής. Πριν από τρία χρόνια η χώρα ήταν βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε "πατριώτες” και μνημονιακούς "γερμανοτσολιάδες”. Σήμερα καμιά αξιόλογου μεγέθους παράταξη δεν αποκαλεί την άλλη "γερμανοτσολιάδες”, "Κουϊσλινγκ” και "μερκελιστές”...
Υπάρχει μια μεγάλη συναίνεση που αγγίζει τα δυο τρίτα περίπου σε σχέση με τη θέση της χώρας στην Ε.Ε., την Ευρωζώνη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Αυτό είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Οι επιφυλάξεις...
Υπάρχουν όμως και σημεία που επιδέχονται κριτικής.
α) Λόγια και πράξεις...
Ο κ. Τσίπρας σε σχέση με την προσέγγιση του ζητήματος προσέλκυσης επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης κάνει ένα λάθος που λίγο πολύ έκαναν όλοι όσοι προηγήθηκαν αυτού στην εξουσία.
Μιλάει θετικά για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων ενώ οι πράξεις της κυβέρνησής του εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα προς τους ήδη υπάρχοντες αλλά και τους δυνητικούς υποψήφιους επενδυτές.
Οι "Σκουριές”, το "Ελληνικό”, η "Αφάντου”, οι καθυστερήσεις στα αιολικά πάρκα αποτελούν μηνύματα αρνητικά για όποιον θα μπορούσε να σκεφτεί να επενδύσει στην Ελλάδα.
Η φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η ασυδοσία των "μπαχαλάκηδων”, η καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης, οι επιθέσεις στους δικαστικούς, η παράδοση των πανεπιστημίων στους συνδικαλιστές φοιτητές αποτελούν επίσης αρνητικά μηνύματα.
Αν μετά τα λόγια ακολουθήσουν και οι πράξεις θα έχουμε περισσότερους λόγους αισιοδοξίας.
β) Αλληλεγγύη ή Συνεργασία...
Ο κ. Μακρόν επέμενε στη λέξη συνεργασία στην Ε.Ε. και ο κ. Τσίπρας στη λέξη αλληλεγγύη. Η συνεργασία προϋποθέτει ισότιμους εταίρους ενώ η αλληλεγγύη ισχυρούς και επαίτες.
Θέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς και περήφανοι και αυτό απαιτεί φθίνουσα αλληλεγγύη και αύξουσα συνεργασία και ευκαιρίες.
Τα παιδιά μας που φεύγουν για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη και όχι στη Βενεζουέλα ή τη Ρωσία θα επιστρέψουν όταν θα υπάρξουν οι ελκυστικές κατάλληλες προϋποθέσεις.
Όταν δηλαδή το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση δεν θα στηρίζεται στην προσωρινή ασταθή ισορροπία που επιτυγχάνεται με νέους που εισπράττουν μισθό 400 ευρώ και χρηματοδοτούν συντάξεις των 900 ευρώ όσο δηλ. είναι ο μέσος όρος των συντάξεων περίπου.
Όταν πετύχουμε όποιος εργάζεται να εισπράττει περισσότερα απ’ όποιον δεν εργάζεται και να συντηρείται από τον εργαζόμενο θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να μην επαιτούμε αλληλεγγύη...
γ) Η δημοκρατία χωρίς "βαλβίδες"...
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία στη νέα δομή της υπό επανασχεδιασμό Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός ως μαρξίζων δεν τα πάει καλά με τις δομές και τις δικλείδες ασφαλείας της αστικής δημοκρατίας.
Περισσότερη δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζουν οι πολλοί. Όταν πρόκειται για τους πολίτες μιας χώρας αυτό είναι καλό. Όταν πρόκειται για υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η Ε.Ε. χρειάζεται προσοχή.
Αν 400 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική άποψη από 10 εκατ. Έλληνες για το αν η Πελοπόννησος θα πρέπει να είναι νησί ή ηπειρωτική έκταση χρειάζεται μια μορφή συγκυριαρχίας υπό προϋποθέσεις.
Είναι παράλογο αν 10 εκατ. Έλληνες ψηφίσουν να πίνω τσίπουρο αντί κρασί εγώ να είμαι υποχρεωμένος να πίνω τσίπουρο. Όπως στην δημοκρατία πέρα από τις πλειοψηφίες και μειοψηφίες υπάρχουν τα ατομικά δικαιώματα έτσι στις ομοσπονδίες εκχώρησης κυριαρχίας δια της συγκυριαρχίας θα πρέπει να υπάρχουν τα "εθνικά” δικαιώματα των χωρών...
Το μέχρι τώρα μοντέλο όπου η κάθε απίθανη χώρα είχε ισότιμο βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση είτε την αφορούσε είτε όχι είναι αντιπαραγωγικό.
Η αριστερά ούσα εθισμένη στα αμεσοδημοκρατικά φληναφήματα και περιφρονούσα θεσμικές δικλείδες ασφαλείας μπορεί να την πατήσει άσχημα.
Ας προσέχουμε λοιπόν τι ζητάμε και τι λέμε γιατί μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων και αντί να πάμε μπροστά να επιστρέψουμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε.
2)Τα αγοραία
Η αλήθεια είναι πως το κλίμα στην αγορά είναι περισσότερο "μουντό” σε σχέση με αυτό που υπήρχε δυο-τρεις μήνες νωρίτερα.
Αιτίες είναι οι διορθωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές αλλά κυρίως ο προβληματισμός που απορρέει από τη διένεξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την ανάγκη ή όχι μιας νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Η αισιόδοξη εκτίμηση των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης στηρίζεται στην εκτίμηση πως η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία θα βελτιώσει τις ανάγκες των τραπεζών.
Η αλήθεια είναι όμως πως αν δούμε τις προβλέψεις των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης για την αύξηση του ΑΕΠ και το πενιχρό 0,8% του β' τριμήνου θα συμπεράνουμε πως στο β' εξάμηνο δύσκολα θα πιάσουμε στόχους για ανάπτυξη πάνω από 2%.

Κλειδί για το αν θα δικαιωθεί η μία ή η άλλη εκτίμηση αποτελεί η πορεία δημιουργίας νέων "κόκκινων” δανείων. Με βάση τη μείωση της ανεργίας η ανάσχεση δημιουργίας νέων "κόκκινων” δανείων θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Δυστυχώς υπάρχουν αντιφάσεις που προβληματίζουν...

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/01/01ae106c32a64eb682102f2d37c94cd1.jpg

Τράπεζες: Εντυπωσιακή πράγματι η μείωση του ELA. Μετά από αίτημα της ΤτΕ η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ στα 33,9 δισ. ευρώ.
Αν κοιτάξουμε λίγο τα στοιχεία του Ιουλίου θα δούμε πως η μείωση αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην αποστράγγιση της οικονομίας από τραπεζικά δάνεια και λιγότερο στην επιστροφή καταθέσεων.
Οι καταθέσεις τον Ιούλιο του 2017 αυξήθηκαν στα 121,245 δισ. ευρώ από 120,421 τον Ιούνιο.
Οι χορηγήσεις στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν σε 188,776 δισ. ευρώ από 190,388 δισ. ευρώ.
Για την ιστορία υπολογισμού της καταστροφής του τυφώνα ΣΥΡΙΖΑ οι καταθέσεις τον Ιούλιο του 2016 ήταν 122,579 δισ. ευρω, του 2015 120,833 και του 2014 163,222 δισ. ευρώ.
Τράπεζες 2: Τι σημαίνει η μείωση του ΕLA είναι απλό. Όπως μου έλεγε τραπεζικό στέλεχος οι τράπεζες γράφουν ζημιές ακόμη και από τα δάνεια που εξυπηρετούνται καθώς τα στεγαστικά π.χ. έχουν δοθεί με επιτόκια Euribor συν 1% και τα ίδια χρήματα οι τράπεζες τα δανείζονται μέσω ELA με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο.
Το ίδιο στέλεχος μου έλεγε πως ταλαιπωρούνται ακόμη από τους οπαδούς του Σώρρα και της σεισάχθειας με χιλιάδες προσφυγές εναντίον τους που πρέπει να απαντηθούν και να αντιμετωπιστούν. Αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου και χρήματος.
Η βιομηχανία πέραν των "ιδεολόγων” που την προωθούν στηρίζεται με το αζημίωτο από δικηγόρους που έναντι μικρής αμοιβής κάνουν τις προσφυγές...
ΟΤΕ: Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε αντέδρασε θετικά και κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα. Γνωρίζοντας ποιους αφορά η μετοχή αυτό αποτελεί θετική ένδειξη για το σύνολο της αγοράς...
ΒΙΟ: Διόρθωση κοντά στο 5% την Παρασκευή αλλά στα ίδια περίπου σε εβδομαδιαία βάση μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών. Τον τελευταίο μήνα καταγράφει κέρδη 11% με αρνητικό Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις...
ΦΡΛΚ: Προβληματίζει το μείον 10% της περασμένης εβδομάδας...
ΙΝΛΟΤ: Μείον 9,45% σε μηνιαία βάση σχεδόν τριπλάσιες απώλειες από το Γ.Δ.
Σενάριο: Μετά από 8 χρόνια ανόδου στις διεθνείς αγορές το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό που θέλει έναν ακόμη γύρο ανόδου πριν την επόμενη γενναία διορθωτική κίνηση. Εντός των πλαισίων που ορίζουν οι διεθνείς αγορές θα κινηθεί και η ελληνική υπεραποδίδοντας ή αποδίδοντας ανάλογα με τις εσωτερικές εξελίξεις.

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/78/788cde91fca2443c93b201bdc7146bac.jpg

Κώστας Στούπας
     capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου