Ελλάδα και Βουλγαρία θα επιβάλλουν πρώτα στα Σκόπια τους όρους τους και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ...
... προχωρήσουν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύτπει από τις δηλώσεις της
αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας,
Αικατερίνης Ζαχαρίεβα.
Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ
παραχώρησε συνέντευξη στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Darik’ είπε ότι πρέπει
πρώτα να προωθηθεί η ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των
πολιτικών ηγεσιών εννοώντας ότι τα Σκόπια θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις
μεθοδεύσεις του για το όνομα αλλά και τις αλυτρωτικές βλέψεις τους για
την ελληνική Μακεδονία και την βουλγαρική Μακεδονία του ΠιρίνΉταν μάλιστα ιδιαίτερα σαφής ότι οι Σκοπιανοί έχουν πολλά να κάνουν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διαβούν ( τα Σκόπια) και πολλές μεταρρυθμίσεις (να κάνουν), ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ένωση. Μιλήσαμε με την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο
Ερωτηθείσα εάν τα Σκόπια θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ με το συνταγματικό τους όνομα, η Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν και ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση για το όνομα, το οποίο όπως λένε και οι δύο πλευρές- Σκόπια και Ελλάδα- διεξάγουν έντονες διαπραγματεύσεις.
Συνεπώς η Βουλγαρία και αυτή στηρίζει την Ελλάδα στην πολιτική που ακολουθεί έναντι των Σκοπίων.
Σημειώνεται ότι σαφή προειδοποίηση προς Σκόπια και Αλβανία πως δεν πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ απηύθυνε προ δύο μηνών ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς, εάν τα πρώτα δεν εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές τους βλέψεις και τις απαιτήσεις τους για σφετερισμό του ονόματος «Μακεδονία» και εάν η δεύτερη δεν σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Β.Ήπειρο
«Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική.
»Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την γείτονα Αλβανία: Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική» είχε δηλώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Το διπλωματικό σκηνικό ευνοεί την Ελλάδα και όχι τα Σκόπια. Οι ΗΠΑ θα πιέσουν το επόμενο διάστημα αλλά μόλις καταλάβουν ότι τίποτα δεν θα μπορέσουν να κάνουν θα αναγκαστούν να στραφούν στην πλευρά των Σκοπίων για ολική αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής τους.
Είναι ευκαιρία να μην υπάρξει χρήση ούτε καν σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προορισμό που και αυτή επικίνδυνη είναι.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου