ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ ΚΚΕ ψήφισαν κατά ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών». Η τροπολογία ψηφίστηκε μετά από την αφαίρεση της επίμαχης διάταξης για την αυτεπάγγελτη δίωξη για απειλή κατά συμβολαιογράφων
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 146 ψήφους υπέρ 35 κατά και 62 «παρών», η επίμαχη τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών» ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης που είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, απουσίαζε από την ψηφοφορία.Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντέτεινε ότι υπάρχουν επείγουσες ανάγκες νομοθέτησης σε σειρά κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταλόγισε στα κόμματα που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είναι οι τελευταίοι που πρέπει να μιλούν καθώς στο παρελθόν έχουν καταθέσει ακόμα και 60 τροπολογίες, όπως είπε, σε ένα μόνο νομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν τροπολογίες που αφορούν μεταξύ άλλων, την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες καθώς και σε οίκους ευγηρίας, και την αναδρομική εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, για τις περιπτώσεις πρόσθετων φόρων και με βάση τη νομοθεσία προ του 2017.
Επίσης, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία μειώνεται στα 15 ευρώ, από 50, το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης και μέχρι 75.000 ευρώ, αντί 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ' έτος.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
-Επιτρέπονται θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για τη θεραπεία όπως χορήγηση αδειών και εξόδων και μέσα αυξημένης ψυχιατρικής φροντίδας και ασφάλειας -προστατευτική απομόνωση και σωματικός περιορισμός- ενώ απαγορεύεται απολύτως μέτρα όπως στείρωση ή λοβοτομή.
-Θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο και ορίζεται ότι ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η λύση του γάμου βεβαιώνεται με τη σύνταξη σχετικής συμβαιολογραφικής πράξης.
-Κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά.
-Τροποποιούνται οι διατάξεις και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις καθώς και η σχετική διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.
-Παρέχεται η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία για την υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο κατά την εκδίκαση εγκλημάτων κατά ζώων συντροφιάς.
Με αλλαγή και «τρίπλα» επιχειρήθηκε η κάμψη των αντιδράσεων στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς - Πυρά από την αντιπολίτευση
Με μια ...τρίπλα επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να προσπεράσει τις έντονες αντιδράσεις που έφερε στη Βουλή η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς καλώντας όσους δηλώνουν κατά καιρούς ότι είναι εναντίον της βίας να την ψηφίσουν «Μας κατηγορούν ότι ανεχόμαστε και υποθάλπουμε την βία και τώρα που έρχεται μια διάταξη και θέλει να προστατεύσει το συγκεκριμένο κλάδο από την βία αντιδρούν αυτοί που δηλώνουν κατά της βίας και λένε για διάφορους λόγους ότι δεν θα την ψηφίσουν Λοιπόν ή είμαστε κατά της βίας και παίρνουμε μέτρα ή δεν είμαστε. Άλλο πράγμα η πολιτική διαμαρτυρία και άλλο πράγμα η βία και μάλιστα η βία εναντίον ενός ανθρώπου που εκείνη την ώρα είναι μόνος του σαν την καλάμια στον κάμπο είναι και ανανδρία αυτό πέραν των άλλων»
Μάλιστα ο κ. Κοντονής εκτίμησε πως με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών δεν υπάρχει το κοινωνικό έδαφος για την δημιουργία κινήματος. «Δεν υπάρχει κοινωνική βάση για τη δημιουργία κινήματος, μπορεί οι συνήθεις ύποπτοι να κάνω τα επεισόδια αλλά η κινητοποίηση μαζών δεν μπορεί να γίνει γιατί αυτές προστατεύονται από το νόμο και την κυβέρνηση της αριστεράς».
Κίνδυνος από την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά στον κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εάν δεν εξελιχθεί ομαλά το θέμα των πλειστηριασμών «Εάν γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληγούν οι μισθωτοί οι συνταξιούχοι οι φτωχοί άνθρωποι, δεν είμαστε διατεθειμένοι εμείς να μπούμε σε αυτή τη λογική ξανά και ξανά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την οποία θα πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι.
Αυτό προσπαθούμε να προστατέψουμε με το να αποκλείσουμε αυτή τη διαδικασία» είπε στα βήματα των προειδοποιήσεων Τσακαλώτου νωρίτερα. Ακόμη έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες που έχουν θέμα με την πρώτη κατοικία να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να εκμεταλλευτούν τις θετικές διατάξεις του νόμου Σταθάκη. «Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες που έχουν πρόβλημα με την πρώτη κατοικία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 έχουν δυνατότητα προσφυγής με την προσωρινή διαταγή και οριστικής με την έκδοση αποφάσεως όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όσοι λάβουν αυτή την προστασία η προστασία που θα πάρουν θα επεκτείνεται στο διηνεκές και δεν θα σταματά στο Δεκέμβριο του 2018».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Κοντονής που νωρίτερα ενημέρωσε βουλευτές της ΚΟ, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση στην επίμαχη τροπολογία, με την οποία δεν θα προβλέπεται η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη σε όποιον απειλεί υπάλληλο πλειστηριασμού.
Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης φέρεται να ζήτησε προσθήκη στην τροπολογία ώστε να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία.
«Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης αφαιρέσει το αυτεπάγγελτο η τροπολογία δεν θα δουλέψει και σε δύο εβδομάδες θα ξανάρθουμε στη Βουλή γιατί θα έχει αντιδράσει η τρόικα, αν μείνει ως έχει θα κυνηγάτε να βγάλετε από τη φυλακή τον Στρατούλη γιατί εσείς με την ψήφο σας θα τον έχετε συλλάβει». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις προθέσεις του Σταύρου Κοντονή αναφορικά με την τροπολογία για την προστασία από την διεξαγωγή πλειστηριασμών.
Με ανακοίνωσή της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία η οποία προβλέπει ποινικές ευθύνες για όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών.
«Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη» τονίζει μεταξύ άλλων η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία, με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, προβλέπεται ποινή για όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σαφώς ‘‘φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Είναι σημαντικό ότι ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη δίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους έναντι των πλειστηριασμών. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θεωρούμε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι από τη μία να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους και από την άλλη να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο πλήρες πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Επίσης, για να προστατευτούν οι οφειλέτες που πράγματι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση στο σοβαρό θέμα των ‘‘κόκκινων δανείων’’.
Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη».
Πυρά Γεωργιάδη-Βορίδη κατά της κυβέρνησης για τη τροπολογία
Νωρίτερα, τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, 'Αδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από το σύνθημα της «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τώρα εφαρμόζει την πλήρη προστασία των πλειστηριασμών.
«Αισθάνομαι ηδονή να σας βλέπω στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεστε τους πλειστηριασμούς και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης επικαλούμενος την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικύ και δημοσίου συμφέροντος, την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου