Την υψηλή διατροφική αξία της γαρίδας, της σαρδέλας και της
κουτσομούρας του Αμβρακικού,
... κατέδειξε επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας της 'Αρτας, που χρηματοδότησε η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Σκούφο.
Η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες, μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και τη μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου.
Αντίστοιχα και η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Ευχάριστη έκπληξη είναι και η κουτσομούρα του Αμβρακικού, η οποία περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από τα άλλα δύο είδη.
Με βάση τα ιδιαίτερα, μετρήσιμα με αντικειμενικό τρόπο, ποιοτικά στοιχεία, τα τρία αλιεύματα θα προωθηθούν για την ένταξή τους στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), δράση που αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της οικονομίας των παραθαλάσσιων περιοχών των περιφερειακών ενοτήτων Πρέβεζας και 'Αρτας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου, ενώ για να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη, που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στον διεθνή χώρο αναλύθηκαν με φασματομετρία μάζας υψηλής ευκρίνειας, δείγματα σαρδέλας, γαρίδας και κουτσομούρας, από τρεις περιοχές της χώρας, τον Αμβρακικό Κόλπο, το Κόλπο της Καλλονής, το Ιόνιο και το Θρακικό Πέλαγος. Επίσης, για πρώτη φορά, διεθνώς, ταυτοποιήθηκε και χαρακτηρίστηκε το πρωτεϊνικό περιεχόμενο των τριών αυτών ειδών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η έρευνα αποτελεί μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή μελέτη φυσικών ειδών ψαριών και αποτελεί ένα επιπλέον ερέθισμα για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.
Η Περιφέρεια, υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, «πρωτοστατεί και στον τομέα αυτό, καθώς σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα παράλια του Αμβρακικού, όπως οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί, ένα έργο προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ».
... κατέδειξε επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας της 'Αρτας, που χρηματοδότησε η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Σκούφο.
Η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες, μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και τη μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου.
Αντίστοιχα και η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Ευχάριστη έκπληξη είναι και η κουτσομούρα του Αμβρακικού, η οποία περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από τα άλλα δύο είδη.
Με βάση τα ιδιαίτερα, μετρήσιμα με αντικειμενικό τρόπο, ποιοτικά στοιχεία, τα τρία αλιεύματα θα προωθηθούν για την ένταξή τους στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), δράση που αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της οικονομίας των παραθαλάσσιων περιοχών των περιφερειακών ενοτήτων Πρέβεζας και 'Αρτας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου, ενώ για να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη, που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στον διεθνή χώρο αναλύθηκαν με φασματομετρία μάζας υψηλής ευκρίνειας, δείγματα σαρδέλας, γαρίδας και κουτσομούρας, από τρεις περιοχές της χώρας, τον Αμβρακικό Κόλπο, το Κόλπο της Καλλονής, το Ιόνιο και το Θρακικό Πέλαγος. Επίσης, για πρώτη φορά, διεθνώς, ταυτοποιήθηκε και χαρακτηρίστηκε το πρωτεϊνικό περιεχόμενο των τριών αυτών ειδών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η έρευνα αποτελεί μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή μελέτη φυσικών ειδών ψαριών και αποτελεί ένα επιπλέον ερέθισμα για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.
Η Περιφέρεια, υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, «πρωτοστατεί και στον τομέα αυτό, καθώς σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα παράλια του Αμβρακικού, όπως οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί, ένα έργο προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ».
eproodos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου