Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ξεκίνησε η διαδικασία για την Μεγάλη Ανάπλαση της ΔΕΘ, στα 125εκατ.ευρώ το κόστος

Σε δημόσια διαβούλευση είναι από εχθές στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), 



...η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη ΔΕΘ-HELEXPO, από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών.
Η διάρκεια της διαβούλευσης θα είναι περίπου 45 ημέρες και ακολούθως το ΕΧΣ θα επικυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα. Στόχος είναι η νέα όψη της ΔΕΘ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 με το εκτιμώμενο κόστος να αγγίζει τα 125εκατ.ευρώ.

Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ από τη Διοίκηση της ΔΕΘ καθορίζονται, στον υφιστάμενο χώρο του εκθεσιακού κέντρου, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, ο πολεοδομικός κανονισμός, καθώς και πρόσθετοι όροι και περιορισμοί.
Μέσα στο Σχέδιο προβλέπεται η κατεδάφιση του συνόλου των κτιρίων που βρίσκονται στην περίμετρο αλλά και εντός της ΔΕΘ πλην του Παλέ Ντε Σπορ, του κτιρίου του ΜΜΣΤ και του Πύργου του ΟΤΕ ώστε να δημιουργηθεί η νέα έκθεση και στη θέση τους θα ανεγερθεί ένα μικρής έκτασης Εμπορικό Κέντρο, νέος Εκθεσιακός Χώρος και ένας νέος χώρος πρασίνου για την πόλη.
Να σημειώσουμε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 2020 θα είναι προσβάσιμη και μέσω του Μετρό, από τον σταθμό Σιντριβάνι/Έκθεση, μεταμορφώνοντας τελείως την σημερινή εικόνα.
Το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης (εκθεσιακή, συνεδριακός χώρος, ξενοδοχείο, εμπόριο, ελεύθεροι χώροι), στη βάση των εξής στόχων:
-την προώθηση ενιαίου, μορφολογικά και λειτουργικά, σχεδιασμού στο σύνολο της έκτασης.
-την ένταξη του χώρου στην περιοχή άμεσης επιρροής που συγκροτούν οι διευρυμένοι δημόσιοι χώροι υπερτοπικού ενδιαφέροντος, π.χ. ΑΠΘ, Μουσεία, Γ’ Σώμα Στρατού, κλπ.
-την αποκατάσταση της συνέχειας του αστικού ιστού προς τη -δυτική πλευρά της περιοχής παρέμβασης.
-την ενίσχυση των ελεύθερων διαμορφωμένων χώρων με τη διάχυση τους εντός αυτής, καθώς επίσης την ανάδειξη και διεύρυνση αξόνων «οπτικής σύνδεσης», όπως «θαλάσσιο μέτωπο – πλατεία ΧΑΝΘ – πανεπιστήμιο – Σέιχ Σου», «Ροτόντα – πλατεία Συντριβανίου».
Η ΔΕΘ αποτελεί έναν εδραιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό συνυφασμένο με την οικονομία και την ιστορία της πόλης, αλλά και έναν χώρο που, λόγω της κεντρικής του θέσης, επηρεάζει άμεσα τη συνοχή και λειτουργία του αστικού ιστού της, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
             ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου