Το γεωπολιτικό παιχνίδι το οποίο εξελίσσεται υπερβαίνει κάθε τεχνική διαπραγμάτευση και ακριβώς αυτή τη διάσταση δίνει εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας. Όπως δήλωσε ο Gal Luft -ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ-, σε μια συνέντευξη με το Πρακτορείο Anadolu, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το τουρκικό σχέδιο για το φυσικό αέριο, ένα πρότζεκτ που θα ωφελήσει τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιμένουν το ΔΝΤ για να ανταμείψει την Ελλάδα, εννοώντας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Αυτό θα μπορούσε κατά κάποιους να ερμηνευτεί ως ένας μίνι εκβιασμός προς την Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την υλοποίηση του ελληνικού αγωγού αερίου φυσικού, θα μπορούσαν, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων μέσω του ΔΝΤ, να χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους στον οργανισμό και να επιβάλλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας τη θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία. Σημειώνεται ότι η πολιτική κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας κλιμακώνεται, καλώντας τις χώρες να επιλέξουν πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 16 Ιουνίου πριν την έλευση του πρωθυπουργού. Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 18-20 Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη διέλευση των ρωσικών συμφερόντων αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα.
Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο υπουργός κ. Λαφαζάνης -προκειμένου να υποστηρίξει την σύσταση της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ» που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού- είπε πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπογράμμισε ότι ίσως αυτή η συμφωνία να έχει την υπογραφή από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι εξετάζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό με ρωσικά κεφάλαια. Αυτό που προκύπτει από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού κ. Λαφαζάνη είναι ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία.
Η ρωσική Gazprom πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, ενώ ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αρχίσει από αυτό το μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream. Ο Turk Stream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του τον Απρίλιο, είχε δώσει κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι με τον αγωγό (τον Greek Stream) -που θα φτάσει στα ελληνο- τουρκικά σύνορα- θα έχουμε τη δυνατότητα να περνά και μέσα από τη χώρα μας και να δίνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τότε ότι το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από επενδυτικά κεφάλαια ευρωπαϊκά ή ρωσικά κατά 2 δισ. ευρώ, θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες και θα έχει έσοδα που θα υπερβαίνουν ετησίως τα 100-150 εκατ. ευρώ. «Για αυτά τα έσοδα συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν να εξετάσουμε την πιθανότητα -όταν είμαστε σε φάση υλοποίησης- το θέμα της προκαταβολής.
Είναι μία συζήτηση που είναι σε εξέλιξη», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «αν έχουμε δηλαδή ένα ποσό 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, αλλά αν δεν έρθει τώρα αλλά σε έξι μήνες θα είναι αρνητικό για την Ελλάδα αυτό;». Υποστήριξε δε όταν γίνει το έργο η χώρα μας θα γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ θα έχει φθηνό αέριο και ρεύμα από τις μονάδες της ΔΕΗ.
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου