Στόχος παραμένει η εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώς το τέλος του χρόνου.
Ωστόσο οι τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά του Βερολίνου και την κόντρα του με το ΔΝΤ δεν είναι ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της συζήτησης, σημαίνοντας συναγερμό για το Μαξίμου, το οποίο σπεύδει σε κινήσεις κι επαφές προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση ταυτόχρονα με την εξέλιξη της β’ αξιολόγησης και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα στείλουν το μήνυμα ότι χάνεται το τάιμινγκ.
Το τελευταίο είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση ότι «ο χρόνος της επίλυσης είναι κρίσιμος, είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση», στηλίτευσε δε την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούν οι εταίροι.
Πακέτο χρέος - αξιολόγηση
Τον προβληματισμό του Μαξίμου για το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει εξέλιξη για το χρέος σύντομα φαίνεται να απηχούν και οι δηλώσεις Δραγασάκη με βασικό αποδέκτη τον Σόιμπλε: «Μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα, ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο, ακόμα και αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές».
Εν ολίγοις η κυβέρνηση δείχνει να προωθεί λύση - πακέτο για αξιολόγηση και χρέος (συν την ποσοτική χαλάρωση) καθώς, όπως είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη από το Τάε Κβον Ντο, «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη», αλλά «ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν πλευρές που διερευνούν την πιθανότητα ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση ακόμη και πριν από τη ρύθμιση του χρέους.
Ως προς το χρέος, η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τη στρατηγική της «μαχητικής διαπραγμάτευσης», καθώς από τη μία αναζητεί συμμαχίες με τους εταίρους εκεί που διαπιστώνει ότι υπάρχουν ρήγματα στο εσωτερικό τους και από την άλλη υψώνει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θα δούμε» για το χρέος (Τσίπρας), αφήνοντας παράλληλα στο παρασκήνιο (μέσω διαρροών) να αιωρείται η «απειλή» ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα του χρέους η αξιολόγηση δεν θα κλείσει στην ώρα της. Η επίσημη γραμμή είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί και εργάζεται ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό, αν και οι χρόνοι δείχνουν να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω.
Διμερείς με Μέρκελ - Ολάντ
Έτσι το κυβερνητικό επιτελείο επιστρατεύει τα «μεγάλα μέσα», δηλαδή τις συζητήσεις που θα έχει σε διμερές επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (σήμερα) και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (αύριο). Παρά το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής έχει ως βασικό «μενού» το Προσφυγικό, στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ο… «αμερικανός φίλος»
Ακόμη και τον Ομπάμα φαίνεται να επιχειρεί να… «επιστρατεύσει» η κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη υπήρξαν πληροφορίες περί επίσκεψής του στην Αθήνα, στις 14-15 Νοεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Επισήμως, η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τον Λευκό Οίκο ούτε από Μαξίμου και ΥΠΕΞ (αλλά δεν διαψεύστηκε επίσης). Κυβερνητικές πηγές δεν αρνούνται ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, αναφέρουν όμως ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου ούτε οι ημερομηνίες.
Αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η συγκυρία, δηλαδή η λήξη της θητείας Ομπάμα, μετά τις αμερικανικές εκλογές και μερικές εβδομάδες πριν παραδώσει τη σκυτάλη της διοίκησης στον επόμενο (ή… την επόμενη). Ωστόσο στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι ακόμη και τώρα, τυχόν επίσκεψη έχει την αξία της, διότι θα στείλει ένα μήνυμα «ψήφου εμπιστοσύνης» στις ελληνικές θέσεις για το χρέος αλλά και για το Προσφυγικό.
Το Μαξίμου επενδύει στην ανάμιξη της αμερικανικής πλευράς στον βαθμό που γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ «ψηφίζουν» σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή (Ευρώπη και νοτιοανατολική Μεσόγειο) και επομένως εκτιμά (το Μαξίμου) ότι για τους Αμερικανούς τα ζητήματα αυτά ιεραρχούνται πάνω από τη στρατηγική της Γερμανίας για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η οποία προκαλεί οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση.
Η κυβέρνηση θεωρεί ενδεικτικά για τη στάση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου τα όσα είπε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στον Λευκό Οίκο: «Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα και πρόσθεσε πως «ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε (να αναφύονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, και τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση αυτή εκφράστηκε η βούληση της αμερικανικής ηγεσίας το θέμα του ελληνικού χρέους να επιλυθεί εντός της προεδρίας Ομπάμα, δηλαδή ώς το τέλος του χρόνου.
ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου