«Θεωρώ ότι αν υπάρξει κάποια λύση για το χρέος, θα ανοίξει ο δρόμος ένταξης στο QE, εξέλιξη που οι αγορές και οι επενδυτές θεωρούν πολύ σημαντική. Νομίζω ότι θα επιταχύνει και τον περιορισμό των capital controls», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και συνέχισε, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητείται από χθες το προσχέδιο του προϋπολογισμού:
«Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Εχω πει ότι πάρα πολλοί “παίκτες” δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Ολοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρξει λύση, να μην μπούμε στο QE. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη η προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά, που νομίζω κανένας δεν το θέλει, ακόμα και αυτοί που λένε ότι είναι δύσκολο να δώσουμε κάτι για το χρέος τώρα. Θα δούμε πώς θα πάει αυτή η συζήτηση, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε, και αυτό να είναι μια αντιστάθμιση και ένα ρίσκο προς το καλύτερο που σας εξήγησα πριν».
Με αφορμή επισημάνσεις –και πρόσφατα του πρώην υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη στην υποεπιτροπή για το χρέος, πως η ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα σημάνει και νέο μνημόνιο– ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες: «Δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις μου με το ΔΝΤ ότι θέλουν και άλλο πρόγραμμα επιπλέον από αυτό. Η ερώτηση που τους τέθηκε τον Ιούλιο του 2015 είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, και βεβαίως θα εξαρτηθεί και από το χρηματικό ποσό της συμμετοχής τους, οπότε υπάρχει και ένας φόβος, αλλά δεν είναι αυτό το κυρίαρχο ούτε το αναμενόμενο».
Μιλώντας για «φόβους», ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών έναν επιπλέον δικό του: «Το δικό μου το πρόβλημα και η ανησυχία μου είναι πόσο βιώσιμη είναι αυτή η ανάπτυξη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να πιστεύεις ότι το 2017 και το 2018 θα έχουμε όντως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά χρειαζόμαστε πολύ πιο συγκεκριμένες αναλύσεις, προτάσεις, παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό μας μοντέλο, για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι αυτοί οι ρυθμοί θα είναι βιώσιμοι», είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει αναφερόμενος στο θέμα της έγκαιρης ρύθμισης του θέματος «χρέος» και στο QE.
Ο κ. Τσακαλώτος, τέλος, απέρριψε μεταξύ άλλων τόσο την οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλές από τις επικριτικές επισημάνσεις του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβα – ομιλία του οποίου είχε προηγηθεί. Ο κ. Λιαργκόβας ανάμεσα στα άλλα είχε αναφερθεί σε «εσωτερικές αντιφάσεις» του προσχεδίου του προϋπολογισμού και εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς το εύρος της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου