Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα στη μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο που εμπίπτουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. και να συνεχίσουν το πρόγραμμα πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό των δύο ετών.
«Αν και ο αρχικός στόχος του προγράμματος μετεγκατάστασης έχει μόνο μερικώς επιτευχθεί, με τη μετεγκατάσταση 29.144 αιτούντων άσυλο μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας. Έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ελλάδα, έχει συμβάλει εν μέρει στον μετριασμό της πίεσης που δέχεται η Ιταλία και έχει βελτιώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων που αναζητούν προστασία.
«Ελπίζουμε ότι η σημαντική αυτή κίνηση αλληλεγγύης μπορεί να συνεχιστεί και μετά την προθεσμία της 26ης Σεπτεμβρίου», είπε η Pascale Moreau, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.
«Μέχρι να υιοθετηθεί η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και να θεσμοθετηθεί ένα πιο μόνιμο μοντέλο, παραμένει ιδιαίτερα σημαντική η ανάγκη να υπάρχουν μηχανισμοί διαμοιρασμού των ευθυνών», είπε. «Η Υ.Α. επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αλληλεγγύη και μάλιστα πιο ενισχυμένη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις για όσο διάστημα υπάρχουν υποψήφιοι για μετεγκατάσταση που πληρούν τα κριτήρια», δήλωσε η κα. Moreau.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο οι αιτούντες άσυλο, οι εθνικότητες των οποίων έχουν μέσο ποσοστό αναγνώρισης 75% και άνω σε επίπεδο Ε.Ε., θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση. Η Υ.Α. έχει απευθύνει ξανά έκκληση για αναθεώρηση των κριτηρίων αυτών και για μείωση του ορίου. Η συνέχιση του προγράμματος θα επέτρεπε σε περισσότερους ανθρώπους που πιθανότατα χρήζουν διεθνούς προστασίας να συμπεριληφθούν κι αυτοί.
Η γρήγορη μετεγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας καταγραφής και μεταφοράς των υποψηφίων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, που μερικές φορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κακές συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα διετές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση στις χώρες πρώτης γραμμής.
Έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2017, περίπου 47.905 θέσεις είχαν δεσμευθεί επισήμως από τα κράτη μέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται 20.066 αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και 9.078 από την Ιταλία. Η Υ.Α. θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ένα ισχυρό σύστημα ασύλου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στην επικράτεια, αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και κατάλληλο διαμοιρασμό της ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ακόμα και σε εξαιρετικές περιστάσεις.
thousandnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου