Μπορεί κάποια από αυτά τα δικαιώματα να θεωρούνται ως αυτονόητες παροχές για τον δυτικό κόσμο, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στη Μέση Ανατολή.
Ακτιβίστριες στην αραβική χερσόνησο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς έπειτα από την ανακοίνωση του βασιλιά Salman της Σ. Αραβίας, ο οποίος αποφάσισε να επιτρέψει την οδήγηση στις γυναίκες.
Η απόφαση θεωρείται μείζονος σημασίας, ενδεχομένως για την παροχή επιπλέον δικαιωμάτων στο αδικημένο -στην περιοχή- φύλο, αλλά έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Αποτελεί «γροθιά» σε ένα καταστημένο πολλών χρόνων, στη μοναδική χώρα που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπε την οδήγηση στον γυναικείο πληθυσμό.
Μέχρι πρότινος, μόνο οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης και όσες θαρραλέες τολμούσαν να πιάσουν το τιμόνι κινδύνευαν με βαριά πρόστιμα αλλά και φυλάκιση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε πως η εξέλιξη αυτή είναι ένα «σημαντικό βήμα» στην προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων.
Η ακτιβίστρια Sahar Nassif μιλώντας στο BBC από την Jeddah δήλωσε «πολύ-πολύ ενθουσιασμένη» για την απόφαση.
«Θα πάω να αγοράσω το αυτοκίνητο των ονείρων μου, μια κάμπριο Mustang, και θα έχει χρώμα κίτρινο και μαύρο!» είπε με ενθουσιασμό.
Ο πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Khaled bin Salman, επιβεβαίωσε πως οι γυναίκες πλέον δεν θα πρέπει να παίρνουν την άδεια των ανδρών για να κάνουν μαθήματα οδήγησης και θα μπορούν να οδηγούν όποτε και όπου θέλουν.
«Πρόκειται για μια ιστορική και μεγάλη μέρα» είπε και πρόσθεσε πως «είναι η σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή».
Η ακτιβίστρια της Σ. Αραβίας Loujain al-Hathloul, η οποία ήταν κρατούμενη για 73 μέρες για παράβαση του σχετικού νόμου, έγραψε στο Τwitter: «Δόξα τω Θεώ»!
«Η Σαουδική Αραβία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια» έγραψε μια άλλη ακτιβίστρια της καμπάνιας «Women2Drive».
Επί πολλές δεκαετίες, οι γυναίκες της Σ. Αραβίας, εκ των οποίων πολλές είναι πολύ μορφωμένες και φιλόδοξες, περίμεναν να τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Όλον αυτόν τον καιρό οικογένειες κατέβαλαν τεράστια ποσά, πληρώνοντας σοφέρ για τη μετακίνησή τους από τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, για να τις θρέφουν και να εξασφαλίζουν την ακεραιότητά τους.
Εκτιμάται πως 800.000 σοφέρ μεταφέρουν έως σήμερα τις γυναίκες αυτές με μεγάλα, ακριβά συνήθως αυτοκίνητα.
Ο λόγος που άργησε να παρασχεθεί το δικαίωμα οδήγησης στις γυναίκες είναι η σφοδρή εναντίωση συντηρητικών πιστών, οι οποίοι ανέφεραν επιχειρήματα όπως «δεν είναι αρκετά έξυπνες για να οδηγήσουν» ή «θα οδηγήσει σε μη ανεκτή ανάμειξη των δύο φύλων».
Μία μεγάλη απόφαση για ένα βαθιά συντηρητικό κράτος
Το σχετικό διάταγμα περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα που αποκαλείται Vision 2030, το οποίο προωθεί ο Σαουδάραβας βασιλιάς Mohammed Bin Salman, για τον εκσυγχρονισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας και την ευθυγράμμισή της με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο νόμος της Σαουδικής Αραβίας επιβάλλει μια αυστηρή μορφή του σουνιτικού ισλαμισμού, του Ουαχαμπισμού, και είναι γνωστός για τους κανόνες διαχωρισμού των φύλων.
Οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας, δεν πρέπει να συνδέονται με άνδρες που δεν είναι συγγενείς τους κι εάν θέλουν να ταξιδέψουν, να εργαστούν ή να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να συνοδεύονται - ή να λαμβάνουν γραπτή άδεια - από άνδρα κηδεμόνα.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου