Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Nέοι κανόνες στην αδειοδότηση των φυτοφαρμάκων

http://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2017/12/neoi-kanones-stin-adeiodotisi-ton-fytofarmakon-696x369.jpg
Mέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας των διαδικασιών από την Κομισιόν, μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την υπόθεση του glyphosate




Το θέµα της έγκρισης του glyphosate συνεχίζει να βρίσκεται στη δηµοσιότητα, να προκαλεί έντονη συζήτηση και να τροφοδοτεί εξελίξεις. 
Η επίσηµη τυπική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανανέωση της χρήσης της δραστικής ουσίας για 5 ακόµη χρόνια προκάλεσε αντιδράσεις, µε αποκορύφωµα το αίτηµα των Ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για νοµική δράση ενάντια στην Κοµισιόν, και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών (ECI) µε τίτλο «Απαγορεύστε το glyphosate και προστατέψτε άνθρωπο και περιβάλλον από τα τοξικά φυτοφάρµακα». 
Ως απάντηση, η Κοµισιόν ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων µέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των επιστηµονικών αξιολογήσεων για τις δραστικές ουσίες των φυτοφαρµάκων, γνωστοποιώντας την απόφασή της στις 12 Δεκεµβρίου.
Μέχρι στιγµής, ένα από τα µεγάλα σηµεία τριβής είναι ο τρόπος µε τον οποίο διεξάγονται οι επιστηµονικές µελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων των δραστικών ουσιών. 
Στη δεδοµένη περίπτωση, ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων είχαν ζητήσει να παραπεµφθεί η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τον λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA), η οποία αξιολογεί τις δραστικές ουσίες, επικαλείται στις αναλύσεις της µελέτες και στοιχεία τα οποία προέρχονται από την εταιρεία αγροχηµικών Monsanto, που ως γνωστόν παράγει το Roundup, το επίµαχο ζιζανιοκτόνο που περιέχει γλυφοσάτη.
Οι δύο κοµµατικές παρατάξεις, µαζί µε άλλους ευρωβουλευτές, θα θέσουν το ζήτηµα στην ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε το θέµα της ανανέωσης της αδειοδότησης του glyphosate να κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τι αλλάζει
  • Κάτω από την πίεση αυτή, η Κοµισιόν ανακοίνωσε στις 12 Δεκεµβρίου ότι µέσα στους προσεχείς µήνες θα υπάρξει νοµοθετική πρόταση για τη θέσπιση των ανωτέρω πρόσθετων µέτρων, ενώ θα επανεξεταστεί και ο τρόπος λειτουργίας της EFSA. Μέσω του νέου νοµοθετικού καθεστώτος:
  • Θα δηµοσιοποιούνται τα δεδοµένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι επιστηµονικές µελέτες αξιολόγησης των δραστικών ουσιών που τίθενται για έγκριση από την ΕΕ, ώστε να είναι προσβάσιµες στο ευρύ κοινό. Θα διασφαλιστεί έτσι ότι όλες οι µελέτες είναι δηµοσιευµένες και έχουν ανατεθεί από αρµόδιες δηµόσιες αρχές αντί για τη βιοµηχανία φυτοφαρµάκων.
  • Θα υπάρξει ευρύτερη µείωση της χρήσης των φυτοφαρµάκων.
  • Η Κοµισιόν θα εποπτεύει αποτελεσµατικότερα τα κράτη-µέλη σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρµάκων.
  • Η Κοµισιόν θα καλέσει τα κράτη-µέλη να βάλουν πιο µετρήσιµα εθνικά σχέδια δράσης για τα φυτοφάρµακα.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου