Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Πρώτη η Γερμανία στις εξαγωγές φέτας προς Ισπανία, ακολουθεί η Ελλάδα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ισπανία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πρόβειου γάλακτος, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά το κατσικίσιο γάλα. 




Οι τιμές παραγωγού του πρόβειου γάλακτος το 2017 έπεσαν, ενώ αντιθέτως αυτές του κατσικίσιου αυξήθηκαν.
Κυριότερα τυριά της χώρας είναι αυτά που παράγονται από το αγελαδινό γάλα, ενώ το γιαούρτι «ελληνικού τύπου», που παράγεται στην Ισπανία, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.
Όσον αφορά την φέτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην αγορά της Ισπανίας.
Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη, μετά την Γερμανία, στις εξαγωγές φέτας στην ισπανική αγορά. Αυτό συμβαίνει διότι η Γερμανία αγοράζει μεγάλες ποσότητες φέτας από την Ελλάδα και τις μεταπωλεί στην Ισπανία.
Άξιο απορίας βέβαια είναι γιατί εξάγουμε την φέτα μας στη Γερμανία και όχι απευθείας στην Ισπανία.

Παραγωγή γάλακτος
Η Ισπανία αποτελεί την 7η χώρα σε παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη, καλύπτοντας της παραγωγής, ενώ είναι πρώτη στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος (17%) και δεύτερη σε παραγωγή κατσικίσιου (22%).

Η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος στην Ισπανία το 2017 αυξήθηκε κατά 1,9 σε σχέση με το 2016, υπερβαίνοντας τους 7.000.000 τόνους όταν στην Ελλάδα παρήχθησαν 602.000 τόνοι το 2017.

Όσον αφορά το πρόβειο γάλα η παραγωγή το 2017 αυξήθηκε, κατά 4,6% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τα 512,7 εκατομμύρια λίτρα, ενώ πολύ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στην παραγωγή του κατσικίσιου γάλακτος, που έφτασε το 28%. Οι αντίστοιχες αυξήσεις στην χώρα μας έφτασαν το 6,2% και 4,4% για το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα αντίστοιχα.

Οι τιμές στο πρόβειο γάλα παρουσίασαν μείωση το 2017, κατά 3,6%, φτάνοντας τα 0,858 ευρώ ανα κιλό γάλακτος, ενώ οι αντίστοιχες τιμές του κατσικίσιου γάλακτος παρουσίασαν αύξηση, κατά 8,2%, φτάνοντας τα 0,723 ευρώ ανά κιλό. Στην Ελλάδα θυμίζουμε ότι οι τιμές για το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα μειώθηκαν κατά 2,7% και 1,9% αντίστοιχα.

Μεταποίηση του γάλακτος σε Ισπανία
Όσον αφορά τη μεταποίηση γάλακτος σε τυρι στην Ισπανία, η πιο σημαντική κατηγορία προϊόντων είναι τα τυριά που παράγονται από το αγελαδινό γάλα. Ενώ ακολουθούν τα τυριά από μείγμα γάλακτος, τα τυριά από πρόβειο γάλα και τέλος τα τυριά από κατσικίσιο γάλα.

Κυριότερο όγκο στην αγορά καταλαμβάνουν τα τοπικά τυριά (35,7% του όγκου και 42,2% ως προς την αξία) ενώ τα εισαγόμενα τυριά καλύπτουν μόλις το 12,3% του όγκου και 14% της αξίας.

Το 2017 η παραγωγή γιαουρτιού κινείται ανοδικά, και  έντονη είναι η παρουσία υποκαταστάτων, με την επωνυμία «γιαούρτι ελληνικού τύπου» που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους καταναλωτές.

Διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ισπανίας
Η Ισπανία βρίσκεται στην 11η θέση όσον τον τομέα των συναλλαγών με την Ελλάδα, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 12η θέση. Βασικοί προμηθευτές τυριών για την Ισπανία είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Όσον αφορά τα φρέσκα τυριά, κυριότερος προμηθευτής είναι η Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όσον αφορά τα τριμμένα τυριά ή τα τυριά σε σκόνη όσο και τα λιωμένα τυριά κυριότερος προμηθευτής της Ισπανίας είναι η Γερμανία και ακολουθεί η Γαλλία.

Σχετικά με τα ελληνικά τυριά, εκτός της φέτας που είναι και η πιο διαδεδομένη, γίνεται εισαγωγή και άλλων τυριών όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το μανούρι, το κασέρι και το κυπριακό χαλούμι.

Ενώ το ελληνικό γιαούρτι έχει σημαντική παρουσία στην Ισπανική αγορά. Οι ισπανοί ωστόσο φαίνεται να προτιμούν την κατανάλωση του γιαουρτιού ως επιδόρπιο με την συνοδεία άλλων συστατικών ως γλύκισμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Εμπορικών Υποθέσεων της Ισπανίας, η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια για την εξαγωγή γιαουρτιού στην Ισπανία δεδομένου του όγκου της αγοράς και της προτίμησης των Ισπανών για τα εγχώρια προϊόντα.

Καταναλωτικές τάσεις Ισπανών
Το 2017 αυξήθηκε η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 0,6% φτάνοντας τα 1.937 κιλά ανά νοικοκυριό.

Την πρώτη θέση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατέχει το φρέσκο γάλα, ενώ ακολουθούν, το γιαούρτι, τα τυριά και το παγωτό. Η μέση ετήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων φτάνει τα 36,99 κιλά και κατά 1,3% αυξημένη σε σχέση με το 2016.

Αναλυτικότερα ο μέσος Iσπανός καταναλώνει σε ετήσια βάση 15,25 κιλά γιαούρτι, που έχει υποστεί ζύμωση και 7,78 κιλά τυριών.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου