Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι χάρτες που κατεδαφίζουν την τουρκική προπαγάνδα

Ο απόστρατος στρατηγός των καταδρομέων Νικόλαος Μηλιωρίτσας, που έχει στην κατοχή του τρεις χάρτες- ντοκουμέντα, μιλά αποκλειστικά στην ThessΝews. 




Τα Ίμια, το Αγαθονήσι, η Στρογγύλη και φυσικά το Καστελόριζο, όπως και όλα τα σημεία που θέλει να... γκριζάρει η Τουρκία, εμφανίζονται ως ελληνικά!
Ο στρατηγός αποκαλύπτει ότι το 1991 η Τουρκία απέσυρε εν μία νυκτί όλους τους χάρτες, για να αρχίσει την προπαγάνδα και την αμφισβήτηση στο Αιγαίο.
Στράτος Σιμόπουλος: «οι χάρτες αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν από την ελληνική διπλωματία».


Μπορεί οι Τούρκοι να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους και να επιμένουν να... γκριζάρουν βραχονησίδες και νησιά, ωστόσο υπάρχουν δικοί τους χάρτες και ντοκουμέντα που καταρρίπτουν κάθε ανθελληνική πρόκληση στο Αιγαίο!
Ο απόστρατος στρατηγός των καταδρομών Νίκος Μηλιωρίτσας, σε συνεργασία με τον Στράτο Σιμόπουλο, φέρνει τους χάρτες στη δημοσιότητα και τους παρουσιάζει στην ThessΝews, καθώς αποτελούν αποστομωτικές απαντήσεις προς τους γείτονες.


Ο πρώτος χάρτης είναι  παλαιότερος, εκδόθηκε το 1952 από το γαλλικό προξενείο της Σμύρνης, αλλά με έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Τουρκίας που είναι, όπως φαίνεται από την ταυτότητα του χάρτη, της Γενικής Διοίκησης Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ο χάρτης εκδόθηκε για να παρουσιάσει τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Μικράς Ασίας (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κλπ), ωστόσο εκτείνεται και στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας. Σ
’ αυτόν διακρίνει κανείς εύκολα μία διακεκομμένη γραμμή, με την οποία αποτυπώνονται τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Ο καθένας μπορεί να δει ότι η γραμμή αυτή είναι ανατολικότερα από τα Ίμια, τους Φούρνους, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τη Στρογγύλη και φυσικά το Καστελόριζο αλλά και απ’ όλα τα σημεία τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί.
Στον χάρτη αυτόν τα ονόματα των νησιών είναι τόσο στην τουρκική, όσο και στην ελληνική γλώσσα.


Ο δεύτερος χάρτης είναι τουρκικός και εκδόθηκε το 1982.
Περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια στοιχεία σε σχέση με τα σημεία που επιχειρεί να προκαλέσει πρόβλημα η Τουρκία.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κάποιες βραχονησίδες που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια φέρουν τα τουρκικά τους ονόματα. Αλλά ούτε και σ’ αυτόν τον χάρτη υπάρχει ψήγμα των νεότερων προκλητικών στοιχείων, όπως θα ήταν για παράδειγμα η αναγραφή των Ιμίων με το όνομα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι (Καρντάκ).
Η γραμμή των θαλάσσιων συνόρων αποτυπώνεται με μία φαρδιά γραμμή, η οποία, όπως και στον προηγούμενο, είναι σαφώς ανατολικότερα από όλες τις βραχονησίδες που σήμερα προσπαθεί να αμφισβητήσει η Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον χάρτη αυτόν διακρίνεται πολύ εύκολα η Μεγίστη, που τοποθετείται με μεγάλη σαφήνεια στην ελληνική πλευρά, ενώ φυσικά αναγράφεται με το ελληνικό της όνομα.


Ο τρίτος χάρτης είναι του 1991 και είναι τουριστικός.
Είναι χαρακτηριστικός όμως της εκδήλωσης της τουρκικής στρατηγικής. Ο χάρτης αυτός δεν αποτυπώνει καθόλου τα θαλάσσια σύνορα, όπως οι προηγούμενοι!
 Το Αιγαίο παρουσιάζεται ως ενιαίος χώρος από τη γραμμή που έχει χαραχθεί αρκετά μέσα στην ελληνική επικράτεια μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.
Η διακεκομμένη γραμμή που υπάρχει αποτυπώνει μόνο τα θαλάσσια δρομολόγια που συνδέουν τουριστικές περιοχές που βρίσκονται τόσο στα ελληνικά νησιά, όσο και στα μικρασιατικά παράλια.


  Η απάλειψη της γραμμής των θαλάσσιων συνόρων εκτιμάται ότι έγινε προκειμένου να αρχίσει η πολιτική της αμφισβήτησης, καθώς από τη χρονιά αυτή και μετά εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας όλοι οι παλαιότεροι χάρτες και άρχισε η τουρκική ρητορική περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο!


«Εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί»


Ο στρατηγός  Μηλιωρίτσας αποκαλύπτει μιλώντας στην ThessΝews ότι το 1991 οι Τούρκοι διεξήγαγαν μία προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση εντός των συνόρων τους. «Εν μία νυκτί εξαφάνισαν όλους τους τουριστικούς, ναυτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς χάρτες που κυκλοφορούσαν στην Τουρκία. Τους εξαφάνισαν πλήρως, επειδή αυτοί είχαν τη σωστή αποτύπωση. Αμέσως μετά έθεσαν στην κυκλοφορία νέους χάρτες, οι οποίοι όμως δεν αποτύπωναν θαλάσσια σύνορα. Τα άφηναν χωρίς σήμανση. Αυτό το έκαναν γιατί είχαν κατά νου να ξεκινήσουν την εκστρατεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Έτσι, σταδιακά κυκλοφόρησαν τους χάρτες με τις αβάσιμες διεκδικήσεις τους», εξηγεί ο κ. Μηλιωρίτσας.
Ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά να απαντήσει στην ερώτηση για το πώς οι χάρτες αυτοί βρέθηκαν στην κατοχή του, προφανώς επειδή αυτό σχετίζεται με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι αντίγραφά τους έχουν βρεθεί «εκεί που πρέπει, στη διεύθυνση Α2 του Γενικού Επιτελείου Στρατού».
Ωστόσο, μοιάζει να δυσφορεί όταν τον ρωτάμε για τους λόγους για τους οποίους οι χάρτες αυτοί, όπως και άλλοι παρόμοιοι, δεν αξιοποιούνται σωστά, ώστε όχι μόνο να αποκρουστεί η τουρκική προπαγάνδα, αλλά και να καταδειχθεί σε όλον τον κόσμο, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους διεθνείς φορείς ότι αυτή δεν έχει απολύτως καμία βάση. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η χώρα μας. Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διπλωματία, που φυσικά εξαρτάται από την πρώτη, δεν έχουν δείξει τα αντανακλαστικά που πρέπει, με αποτέλεσμα η τουρκική προπαγάνδα να οργιάζει. Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο, γιατί θα γίνω σκληρός...», σημείωσε με νόημα ο απόστρατος στρατηγός των καταδρομέων...
 
Στράτος Σιμόπουλος: «Οι χάρτες πρέπει να αξιοποιηθούν»


Τους τρεις χάρτες φέρνει στη δημοσιότητα ο μηχανικός και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ThessΝews κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να τους αξιοποιήσουν, προκειμένου να δώσουν αποστομωτικές απαντήσεις στους Τούρκους αξιωματούχους.
«Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι χάρτες αυτοί έχουν τεράστια σημασία στο διπλωματικό πεδίο. Οι τρεις αυτοί χάρτες αποδεικνύουν ότι το επίσημο τουρκικό κράτος αποδεχόταν ως ελληνικές κάποιες βραχονησίδες αλλά και τα Ίμια και τη Στρογγύλη, όπως φυσικά και το Καστελόριζο.
 Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό! Στους χάρτες φαίνεται ολοκάθαρα ότι οι βραχονησίδες αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα, αφού σημειώνονται με τα ελληνικά τους ονόματα. Ο καθένας μπορεί να δει ότι τα σημεία τα οποία αμφισβητούνται από τους Τούρκους βρίσκονται από την ελληνική πλευρά των συνόρων», τονίζει ο κ. Σιμόπουλος.
Κατά τον ίδιο, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτά τα ντοκουμέντα αλλά και όσα άλλα έχει στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να καταδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις είναι απλώς κραυγές για τη δημιουργία εντυπώσεων ή εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων χωρίς απολύτως καμία βάση.
«Επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα, θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους και να μη μιλήσω για καθυστερήσεις ή κενά.
Θεωρώ ότι πιθανώς οι χάρτες αυτοί να είναι ένα χρήσιμο όπλο στις διπλωματικές μάχες που δίνει η χώρα μας και ασφαλώς είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, για να αξιοποιηθούν με τρόπο που αυτές θα κρίνουν», καταλήγει ο Στράτος Σιμόπουλος.
 
thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου