ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ
Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντήθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να τους παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση στην οποία φαίνεται ότι έχει καταλήξει η κυβέρνηση, μετά τις πυρετώδεις διεργασίες που ακολούθησαν το «όχι» στο κούρεμα των καταθέσεων.
Ο κ.Αναστασιάδης προήδρευσε το βράδυ της Τετάρτης της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νέο «σχέδιο Β» που θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Εφόσον το εγκρίνουν, το σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία, μετά από σύντομη συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", η πρόταση προβλέπει την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρουν εθελοντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ταμεία ακινήτων και άλλα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να «κλειδώσει» το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης.
Η τρόικα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» εμφανίζεται πάντως ανένδοτη στην φορολόγηση των καταθέσεων και εξετάζεται συμβιβαστική λύση.
Στο υπουργικό συμβούλιο εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο νομοσχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία για την αποφυγή της εκροής των καταθέσεων με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και για τη δημιουργία ταμείου που θα απορροφήσει τα «καλά» στοιχεία των κυπριακών τραπεζών και «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια.
Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο χρόνος έχει εξαντληθεί. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες» τόνισε και πρόσθεσε «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις». Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα χαραμίσει την επόμενη γενιά.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, απάντησε αρνητικά. «Η ουσία είναι κατά πόσο θα αφήσουμε τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Και πιστεύω στον πατριωτισμό και της ηγεσίας και των πολιτών», κατέληξε.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε, νωρίτερα το απόγευμα, πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας στη Βουλή οι βουλευτές- εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Στο μεταξύ, δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής σήμερα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Σωκράτης Σωκράτους.
Όπως ανέφερε, δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και η σύγκληση εντός της ημέρας συνόδου της Ολομέλειας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές με γνώση στις διαπραγματεύσεις αναφέρει ότι η Κύπρος πρότεινε την πλήρη εξυγίανση τραπεζικού ιδρύματος και στη συνέχεια πώληση της οντότητας που θα προκύψει σε ρωσική τράπεζα, σχέδιο που δεν φαίνεται να έπεισε την τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις τρόικας - κυπριακής πλευράς περιγράφονται ως ταραχώδεις και πλήρεις έντασης καθώς η κυπριακή πλευρά εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για το εκβιαστικό δίλλημμα που τής τέθηκε στο Eurogroup και την επιβολή του κουρέματος καταθέσεων.
Επιπλέον, ανάμεσα στα σενάρια που μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ Sat ότι εξετάζονται για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ είναι πολλά. Προστίθεται πάντως ότι εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι αύριο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζει δυο νομοσχέδια για τις τράπεζες τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Το ένα νομοσχέδιο αφορά τον περιορισμό εκροής καταθέσεων και το δεύτερο έκτακτα μέτρα για τις τράπεζες όπως τη δημιουργία «bridge bank» που θα αναλάβουν τα καλά στοιχεία της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου καθώς και τη δημιουργία «bad bank» όπου θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια των δυο τραπεζών.
ΕΘΝΟΣ On Line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου