Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Κύπρο
μετά την απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των
καταθέσεων συνεδρίασε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία.
Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς
αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα «σχέδιο Β» το οποίο θα
τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό
Μέγαρο, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου την ίδια ημέρα. Oλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η επιλογή του κουρέματος επανήλθε στο τραπέζι και αυτό φαίνεται πως συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης.
Από χθες το μεσημέρι τα σενάρια που κυριάρχησαν στην κυπριακή κυβέρνηση έκαναν λόγο για ιδιωτικοποίηση των Ταμείων Προνοίας και άντληση περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων κρατικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου και άντληση των υπόλοιπων 2,3 δισ. ευρώ από ηπιότερο κούρεμα των καταθέσεων.
Ημέρα τελικών αποφάσεων η σημερινή
Στις 09:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων πρόταση για τη διάσωση της Κύπρου. Η εναλλακτική λύση που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.
Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς και θα ζητήσει τη βοήθειά τους για να μπορέσει να έχει τη μεγάλη αποδοχή η συγκεκριμένη πρόταση και θα αναμένεται να έχει συνεχείς επαφές με όλα τα οργανωμένα σύνολα του επιχειρηματικού και συνδικαλιστικού κόσμου.
Στόχος είναι να συγκληθεί έκτακτη ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και την ίδια ημέρα, για να περάσει το νομοσχέδιο και να έχει άμεση εφαρμογή, καθώς δίνεται μάχη με τον χρόνο να εξασφαλιστούν τα χρήματα των 5,8 δισ. πριν ανοίξουν οι τράπεζες.
Λύση σήμερα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος, λέει τώρα ο Αναστασιάδης
Η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο σήμερα Πέμπτη, δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρεται να δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας στις 10 το βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν.
Νωρίτερα, πέντε λεπτά προηγουμένως, αναχώρησαν από το Προεδρικό, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Στο Προεδρικό για διεκπεραίωση περαιτέρω εργασίας έμειναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου.
Πολιτικοί αρχηγοί και μετά ψηφοφορία
Η σημερινή ημέρα προδιαγράφεται να είναι μακρά και γεμάτη από διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, που θα συνέλθουν στις 9.30 το πρωί στην προγραμματισμένη συνάντηση στο Προεδρικό, πρόταση η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.
Το plan B λέγεται «επενδυτικό ταμείο»
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές. Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.
Η πρόταση αυτή φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα».
Η Τρόικα επιμένει για το κούρεμα καταθέσεων
Η Τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, φαίνεται αισιόδοξος ότι «όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού όλοι μιλούν για πατριωτισμό και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που περνά η Κύπρος».
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για καλές σχέσεις με την Ε.Ε.
Η Ρωσία πλέον ενδιαφέρεται για τις καλές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο η κρίση στην Κύπρο να τις επηρεάσει με καθ' οιονδήποτε τρόπο.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίζονται, με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη να δίνουν τη δική τους μάχη.
Οι δύο υπουργοί έχουν και επαφές με την Γκάζπρομ για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών συνεργασίας.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να αποδίδονται μεγάλες προσδοκίες για βοήθεια από τη Ρωσία, αν και τίποτα στο παρόν στάδιο δεν αποκλείεται και όλα είναι ρευστά.
Λαγκάρντ: Κίνδυνοι μετάδοσης
Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time ανήρτησε άρθρο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου προβάλλονται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της.
«Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι 'τσιρότο'. Είναι αλήθεια πως είναι πολλή μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. Ωστόσο, όσο κι αν για κάποιους είναι αμελητέα, είναι παρόλα αυτά σημαντική και πιθανόν πηγή έκθεσης για όλη την ευρωζώνη, εξαιτίας των δεσμών με διάφορα συστήματα».
Το περιοδικό αναφέρει πως λόγω του τρόπου διασύνδεσης των τραπεζών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης.
Η κ. Λαγκάρντ μιλά και για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα που μεγεθύνθηκε, όπως είπε, υπέρμετρα. «Οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούσαν σαν μοντέλο που δεν είναι πιθανόν βιώσιμο μακροπρόθεσμα», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρειαζόταν μία βιώσιμη λύση με την κατάλληλη χρηματοδότηση».
Βόμβα Σόιμπλε: Το κούρεμα καταθέσεων είχε συμφωνηθεί από το 2012 με τον Χριστόφια
Όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε έγγραφο στη γερμανική Βουλή, σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup για την Κύπρο, είχαν συμφωνηθεί από τις 23 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ, με βάση το έγγραφο συμφωνήθηκε η μείωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 και συνεισφορά των καταθετών για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.
Η συμφωνία των δανειστών με τον Πρόεδρο Χριστόφια προνοούσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου έως το 2018 και συμμετοχή των μετόχων, των καταθετών και των ομολογιούχων των κυπριακών τραπεζών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας με εφάπαξ εισφορά.
Aπορρίπτουν κατηγορηματικά Στεφάνου-Λουκαΐδης
Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων τέτοιο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τις πληροφορίες διέψευσε κατηγορηματικά με δηλώσεις του στο Sigmalive, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεράστιο ψέμα και μεγάλη προβοκάτσια η οποία γίνεται σε χρόνο που εξυπηρετεί τους εμπνευστές της.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου