Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στο Εθνικό Συμβούλιο


Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Γιώργο Παπανδρέου, θέλω πριν απ' οτιδήποτε άλλο να σε συγχαρώ για τις γενναίες και θαρραλέες αποφάσεις σου, γιατί και η αποχώρηση από την Πρωθυπουργία και η αποχώρηση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι δυο κινήσεις καθόλου συνηθισμένες, δυο κινήσεις υπεύθυνες, που σηματοδοτούν έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό.
Και θέλω να σου πω ότι σε όλη την κοινή μας διαδρομή, αλλά κυρίως τους τελευταίους αυτούς 7 δύσκολους μήνες που κρατήσαμε ζωντανή, κρεμασμένη από μια κλωστή την Ελλάδα, δεθήκαμε συναισθηματικά, παρά την αντιπαράθεση του 2007 και πιστεύω πως οι δυο μας έχουμε αποδείξει πιο πολύ από κάθε άλλον στην πράξη, τι σημαίνει η πίστη στην ενότητα και η διαφύλαξη της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης.


Σκόπια: «Κήδεψαν» την Ελλάδα και έκαψαν την γαλανόλευκη


Στη διάρκεια καρναβαλικής παρέλασης με που διοργανώνεται στην εν λόγω κωμόπολη κάθε χρόνο στις 13 και 14 Ιανουαρίου (δηλαδή την πρωτοχρονιά για όσους ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο) παρουσιάστηκε ένα φέρετρο, τυλιγμένο με τη σημαία της Ελλάδας και ένα κηδειόχαρτο στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων:
"Καλά νέα. Απρόσμενα, μετά από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία - Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί - στην ηλικία των 181 χρόνων. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) - 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούντες: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία..."