Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ. Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων συνεχίζεται

Η ελληνική αντιπροσωπία με πρώτο από δεξιά τον καθηγητή Στέλιο Περράκη, τον πρέσβη Γιάννη Οικονομίδη, τους δικηγόρους Ευστάθιο Παΐζη-Παραδέλλη και Μαίρη Βαξεβανίδου και τον πρόξενο Ιωάννη Κορόβηλα


Την άποψη ότι «ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται» και πως το ελληνικό κράτος «θα πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση» εξέφρασε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση που έκανε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο στο κοίτασμα του Πατραϊκού


«Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

 

Βερολίνο: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στον αέρα το έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα


Αβέβαιη θεωρεί τη διεξαγωγή της έκτακτης σύσκεψης του Eurogroup τη Δευτέρα, για τη χορήγηση δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της για το πρόγραμμα PSI.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει σταλθεί πρόσκληση ούτε έχει ανακοινωθεί (η έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ότι θα διεξαχθεί η εν λόγω σύνοδος.
«Μια τέτοια σύνοδος -με θέμα την Ελλάδα- θα είχε νόημα μόνο εάν είχαν ξεκαθαριστεί όλες οι παράμετροι.... Τα εν λόγω κριτήρια, όμως, δεν πληρούνται προς το παρόν, οπότε είναι παρακινδυνευμένο να μιλάμε για σύγκλιση συνόδου», δήλωσε, τονίζοντας ότι η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα συνέλθει μόνο όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το PSI.


Οι ζημιές του PSI και η κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας


Η αισιοδοξία, ωστόσο, για την τελική διευθέτηση των διαφορών και της επίτευξης, έστω και την τελευταία στιγμή, μιας συμφωνίας πάνω στις βασικές παραμέτρους του προγράμματος παραμένει. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του IIF, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την Wall Street Journal, το χάσμα μεταξύ δύο εκ των "κυριότερων παικτών" στη διαδικασία για τη λήψη απόφασης ενός νέου δανείου στην Ελλάδα, αποκαλύπτει, όπως σημειώνεται, τη θεμελιώδη απόκλιση στην προσέγγισή τους για μείωση του τεράστιου ελληνικού χρέους.