Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα


Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων που ενέκρινε η ελληνική Βουλή αποτελεί "απόδειξη θάρρους".
Τα μέτρα αυτά "είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε", είπε ο Γιούνκερ, σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο. "Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα", πρόσθεσε.


Ευθύνες της τρόικας και Ελλήνων πολιτικών βλέπουν Times και Journal


Παραγραφή χρεών και χαμηλότερα επιτόκια υποστηρίζει για την Ελλάδα σε κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», υπογραμμίζοντας ότι «τo ελληνικό κοινοβούλιο έπραξε χθες ό,τι έπρεπε να πράξει».
Με τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο», η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας προβάλλει την εκτίμηση ότι η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς, επισημαίνοντας ότι, παρά ορισμένες αποσκιρτήσεις από την κυβέρνηση συνασπισμού, οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία το πακέτο νέων μέτρων λιτότητας ύψους 23 δισ. δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε περαιτέρω περικοπές δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες, συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης, φορολογικές αυξήσεις που απαίτησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας.


Ψηφίστηκαν τα μέτρα- Πού είναι η δόση;


Ο «κάβος» της ψήφισης των επώδυνων μέτρων προσπεράσθηκε, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 την Κυριακή θεωρείται δεδομένη, τι απομένει; Η εκταμίευση της καθυστερημένης από τον Ιούνιο δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ακόμα ότι η δόση του Σεπτεμβρίου, περίπου 5 δισ. δεν ήρθε ποτέ, αν και θα έπρεπε να εκταμιευθεί βάσει της συμφωνίας της περασμένης Άνοιξης.
Συνεπώς επικρατεί προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, μετά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που προαναγγέλλουν νέες καθυστερήσεις, με το Bloomberg να υπολογίζει το «ξεκλείδωμα» της δόσης στην καλύτερη περίπτωση στις 26 Νοεμβρίου.


Πώς έγινε το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα

Τίτλος εφημερίδας: «Με επτά αυτοκίνητα θρηνούμε θύματα, φανταστείτε να γίνουν 70...» Το πρώτο αυτοκινητιστικό τροχαίο, και μάλιστα θανατηφόρο ατύχημα, που αναφέρεται στην Ελλάδα έγινε την Κυριακή 4 Μαρτίου 1907 και ώρα 11.30 περίπου επί της Λεωφόρου Συγγρού, μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, υπό τις ακόλουθες συνθήκες, όπως μας τις περιέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής εκείνης.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PUBLIC ISSUE: Πέντε μονάδες κάτω Χρυσή Αυγή και Ν.Μιχαλολιάκος

Οι πολίτες θεωρούσαν δεδομένη την ψήφιση των μέτρων, όπως και τα δεινά που θα επιφέρουν. Συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δείχνουν απαισιόδοξοι για τις αντοχές της. Υπέρ των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ

 Το νέο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για το Νοέμβριο δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας.