Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.


Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού της στο προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1%, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τις δύο προηγούμενες επιτοκιακές αυξήσεις του 2011.
Επίσης, προσέφερε στις τράπεζες της Ευρωζώνης απεριόριστη ρευστότητα, χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις εγγυήσεις και χορηγώντας τριετή δάνεια σε υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.
Η προσοχή στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).


Μισθοί Ελλήνων vs Ευρωπαίων


Μισθολογική σύγκριση στην Ευρώπη. Διαβάστε στο News 247 ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα βάσει του κατώτατου μισθού.
 Στην όγδοη θέση ανάμεσα στις 14 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και στην έβδομη ανάμεσα στα 20 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα βάσει του κατώτου μισθού.
Η εθνική νομοθεσία προβλέπει τον καθορισμό ελάχιστου μισθού σε 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


PSI: Κομίζει το πλαίσιο της συμφωνίας ο Τσαρλς Νταλάρα

Το κεντρικό πρόβλημα της εφαρμογής του PSI, το οποίο είναι η αποφυγή χαρακτηρισμού πιστωτικού γεγονότος, θα συζητήσει εκτός των άλλων στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα.

Το πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομολόγων, PSI, κομίζει σήμερα στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, την ώρα που εκδηλώνονται αντιδράσεις τραπεζών για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.
Ο κ. Νταλάρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του PSI, με κεντρικό πρόβλημα να αποτελεί η αποφυγή του χαρακτηρισμού της διαδικασίας ως πιστωτικού γεγονότος. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αντιμετώπιση του ενδεχομένου μη ικανοποιητικής εθελοντικής συμμετοχής στο PSI και αν στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της συλλογικής ευθύνης των πιστωτών.


«Τρέχουν» οι αποκρατικοποιήσεις


Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος μιλώντας στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ελλάδος - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο κ. Μητρόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα: