Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

PSI: Κομίζει το πλαίσιο της συμφωνίας ο Τσαρλς Νταλάρα

Το κεντρικό πρόβλημα της εφαρμογής του PSI, το οποίο είναι η αποφυγή χαρακτηρισμού πιστωτικού γεγονότος, θα συζητήσει εκτός των άλλων στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα.

Το πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομολόγων, PSI, κομίζει σήμερα στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, την ώρα που εκδηλώνονται αντιδράσεις τραπεζών για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.
Ο κ. Νταλάρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του PSI, με κεντρικό πρόβλημα να αποτελεί η αποφυγή του χαρακτηρισμού της διαδικασίας ως πιστωτικού γεγονότος. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αντιμετώπιση του ενδεχομένου μη ικανοποιητικής εθελοντικής συμμετοχής στο PSI και αν στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της συλλογικής ευθύνης των πιστωτών.




Εκτενής συζήτηση
Το PSI αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης στη συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γ. Ζανιά, και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε το πλαίσιο της συμφωνίας με τις τράπεζες και η στάση που θα τηρήσουν κατά τις σημερινές επαφές με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα.
Ξένοι τραπεζίτες ωστόσο δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία για συμφωνία που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν τη συμφωνία ανεπαρκή, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters ανώτερων τραπεζικών στελεχών της Ευρωζώνης, «οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν εξελίσσονται θετικά», ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος «οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται την αύξηση της συμμετοχής τους».
Στο ερώτημα για το αν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για να αναπληρώσουν τις απώλειες από το PSI, άλλο τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι «τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα που επιβάλλεται, τόσο μικρότερη είναι η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα , το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους. «Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει το χρέος της κατά επιπλέον 15 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος PSI που προβλέπει haircut 50%, προκειμένου να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμα επίπεδα» αναφέρει το πρακτορείο.
Σε κάθε περίπτωση οι προθεσμίες πιέζουν ασφυκτικά για την ολοκλήρωση του PSI, καθώς ξεκινούν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για τη νέα δανειακή σύμβαση, των 130 δισ. ευρώ, ενώ, όπως έχει επισημάνει η «Ν», στις 20 Μαρτίου 2012 λήγει τριετές ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ, και αν δεν υλοποιηθούν μέχρι τότε PSI και νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα οδηγείται στη χρεοκοπία.
Προτεραιότητα η Ελλάδα
Η διασφάλιση του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωζώνη αυτή την περίοδο, όπως υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν αντιμετωπιστούν άλλα ζητήματα, όπως η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Η πρωταρχική υποχρέωση της Ευρωζώνης φέτος είναι το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα.
Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να επικεντρωθούμε στη συνέχεια στα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, στο οποίο δεν προσδιορίζονται οι πηγές, ορισμένα hedge funds είναι αποφασισμένα να μην αποδεχθούν να προβούν σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο λόγος είναι ότι ποντάρουν σε χρεοκοπία της χώρας.
Αισιοδοξεί η Merrill Lynch
Σχετικά αισιόδοξη, δεδομένης της κατάστασης, είναι η άποψη της Merrill Lynch Wealth Management για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του χρέους, καθώς σε χθεσινή παρουσίαση του κ. Johannes Jooste, υπεύθυνου στρατηγικής χαρτοφυλακίου και προϊσταμένου επενδύσεων, αναφέρθηκε ότι το χρέος στην επόμενη 8ετία θα μειωθεί δραστικά. Ειδικότερα εκτίμησε ότι εάν εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά μέτρα η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Στην εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνεται η διαδικασία του PSI με την οποία φυσικά, εάν υλοποιηθεί επιτυχώς, με haircut 50% στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών, το χρέος θα μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ (πιθανότατα γύρω στο 90%) έως το 2020. Η Merrill Lynch προβλέπει ότι από φέτος θα αρχίσει η σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας, με ρυθμούς συρρίκνωσης 1,8%. Σημειώνεται ότι και για το 2011, οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3%.
Εκτός ευρώ
Σε χθεσινή έκθεσή της η Nomura σημειώνει πως το 2012 θα τελειώσει με την Ελλάδα πιθανότατα να εγκαταλείπει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , κάτι στο οποίο συμφωνεί περίπου το 60% των επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση που έκανε. Ο ιαπωνικός οίκος αναφέρει ότι το μέλλον της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Κρίσιμοι μήνες θεωρούνται ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος, όταν δηλαδή και οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να κλιμακωθούν απότομα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Εμπλοκή Ολι Ρεν στις συζητήσεις
Την προσεχή Τρίτη το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα για την τελική φάση των συζητήσεων σχετικά με το νέα στήριξη της χώρας μας, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν επανέλαβε χθες ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Ρεν, η επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και τη δεύτερη στήριξη της Ελλάδας.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για την υλοποίηση της συμφωνίας σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους έχει εμπλακεί προσωπικά τις τελευταίες μέρες στις συζητήσεις και ο κ. Ρεν.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε χθες στην Ελλάδα και στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC, όπου απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πιθανή η έξοδος από το ευρώ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τόνισε, πάντως, ότι η ένταξή της είχε βασιστεί σε «λανθασμένα» στοιχεία, αν και αυτό σήμερα δεν έχει καμία σημασία, όπως είπε.
Εν τω μεταξύ, χθες ο κ. Ρεν παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα πρώτα απτά αποτελέσματα της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, και του «πακέτου» των έξι νομοθετικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στα μέσα Δεκεμβρίου για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, χάρις στις νέες αυστηρές διατάξεις, τρεις χώρες της ευρωζώνης (Κύπρος, Μάλτα, Βέλγιο), υποχρεώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ να συμμορφωθούν με τη σύσταση της Επιτροπής και να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος. Κι αυτό γιατί, εάν δεν το έκαναν, κινδύνευαν με άμεση επιβολή προστίμου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου