Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Παπαδήμος: Ιδού ποια θα ήταν η Ελλάδα της χρεοκοπίας - Ανάπτυξη έως 3% το 2014


Δραματικό μήνυμα αποτροπής της χρεοκοπίας το οποίο συνόδευσε με μία σκληρή περιγραφή ενός τέτοιου ενδεχομένου, απηύθυνε ο Λουκάς Παπαδήμος προς τους υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εμμέσως προς τον ελληνικό λαό.
Υστερα από τις 6 παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών (Κουτσούκος, Ξενογιαννακοπούλου, Βορίδης, Γεωργιάδης, Γεωργίου, Ροντούλης) την παρεπόμενη αυτών αποχώρηση του ΛΑΟΣ από τη κυβέρνηση και την χθεσινή ψυχρολουσία στο Eurogroup, ο κ. Παπαδήμος έθεσε τους υπουργο΄ςυ προ ιστορικών ευθυνών: Μένουμε ή όχι στο ευρώ.
Ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι αντοχές της κυβέρνησης «δοκιμάζονται» και άφησε αιχμές για τη στάση πολιτικών δυνάμεων και βουλευτών λέγοντας ότι είναι «είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης».


Οι εξαγωγείς ζητούν από το νέο δάνειο τα χρωστούμενα του κράτους


Τα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο δάνειο της Ελλάδας να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην αγορά και τις πιο δραστηρίες εξαγωγικά επιχειρήσεις, ζητά ο ΣΕΒΕ
Τη δέσμευση ενός λογαριασμού, ύψους 7 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς. Τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν, όπως λέει, από τα κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης.
Παράλληλα, προτείνει τα 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, να έχουν «εμπροσθοβαρή» κατεύθυνση, προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να συνεχίσουν την ανοδική πορεία που έδειξαν ότι μπορούν να έχουν κατά το 2011.


Πάγκαλος: «Είμαστε καθυστερημένοι, πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά»


Εντονα επικριτικός και με βολές εναντίον βουλευτών ακόμα και του κόμματος του, που χειροκροτούν, όπως είπε, τη στάση δημάρχων να μην προωθούν έργα ύψους 413 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, εμφανίστηκε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
Ο κ. Πάγκαλος έθεσε θέμα «πολιτικής ευθύνης που πρέπει όλοι να αντιληφθούν», την οποία συνέδεσε μάλιστα με τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση να βρει τα 325 εκατ. ευρώ, για να κλείσει το πακέτο στήριξης, ενώ έκανε λόγο για «καθυστερημένους πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά».


Ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες - Βενιζέλος: Μέχρι την Τετάρτη αποφασίζουμε αν μένουμε στο ευρώ - Αυξημένη εποπτεία προανήγγειλε ο Ρεν


Σταγόνα καλής θέλησης στον ωκεανό δυσπιστίας που έχει σωρευτεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων απεδείχθη η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα, η οποία προσέκρουσε εκκωφαντικά στον βράχο του Eurogroup.
Πλέον: Για να καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει το νέο δάνειο πρέπει: α. Το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Κυριακή τα μέτρα που συμφώνησαν οι αρχηγοί β. Οι αρχηγοί να επαναβεβαιώσουν την απόλυτη δέσμευσή τους στην εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές. γ. Η κυβέρνηση να καλύψει μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup, αποκλίσεις ύψους 325 εκατ.