Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

REUTERS BREAKINGVIEWS. Αποψη: Η «θυσία» της ΕΚΤ θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα


Από τον Νιλ Aνμακ
Ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και η Ελλάδα πλησιάζει σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να δεχθεί την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων της σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Και αυτό είναι λογικό.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Wall Street Journal, η ΕΚΤ διάλεξε τη λιγότερο κακή λύση. Τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει, ύψους 40-50 δισ. ευρώ, στάθηκαν ενδεχομένως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη διάσωση της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΚΤ δέχεται να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα - σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής- με ομόλογα του EFSF. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα «γλίτωνε» 11 δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η διαφορά της ονομαστικής τους αξίας έναντι της τιμής στην οποία τα αγόρασε η ΕΚΤ.


«Ο Σόιμπλε καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα»


Να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θέλει η γερμανική κυβέρνηση, ισχυρίζονται σε αποκλειστικό δημοσίευμά τους οι γερμανικοί Financial Times, επικαλούμενοι τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι τις επόμενες μέρες θα διατεθούν κατ' αρχήν μόνο 30 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των τραπεζών, που θα πρέπει να υποστούν κούρεμα του χρέους. Η έγκριση των υπολοίπων 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας δεν θα τεθεί σε πρώτη φάση σε ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.
Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν οι Financial Times ότι η Γερμανία μπορεί να κερδίσει χρόνο – είτε για να επιβάλει στο μεταξύ και άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ή ακόμα και να προετοιμάσει τη χρεοκοπία του κράτους.


Ανοικτή πρόσκληση προς τους πιστωτές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για εθελοντική συμμετοχή. PSI: Εκλεισε η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων

Ο Τσαρλς Νταλάρα αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συνεχίσει τις επαφές με πιστωτές προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στο PSI.

 Το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης προς τους απανταχού πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI συζητήθηκε χθες το βράδυ στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των ομολόγων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης, που θα απευθυνθεί την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προς τους πιστωτές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, εφόσον ολοκληρωθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Ακερμαν και Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas