Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Στη 1 το μεσημέρι η συνάντηση πολιτικών αρχηγών

Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το PSI

 Στη 1 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Χθες, σε διαδοχικές συναντήσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνάντησαν τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα και τους επικεφαλής της τρόικας. «Είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το PSI», δήλωσαν κυβέρνηση και IIF. Οι συναντήσεις της τρόικας με στελέχη της κυβέρνησης θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν, η έκθεσή της για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες. 

Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας η εφαρμογή του νέου προγράμματος

Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

«Η κυριότητα του (δεύτερου) προγράμματος (στήριξης) είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών Αρχών» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά το γερμανικό αίτημα για εκχώρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε Ευρωπαίο Επίτροπο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθυμίζει πως η Κομισιόν θα ενισχύσει τον ελεγκτικό της ρόλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμμματος στήριξης, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο.
Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του, με αφορμή τα δημοσιεύματα για το γερμανικό αίτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε: