Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Η κυριότητα του (δεύτερου) προγράμματος (στήριξης) είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών Αρχών» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά το γερμανικό αίτημα για εκχώρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε Ευρωπαίο Επίτροπο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθυμίζει πως η Κομισιόν θα ενισχύσει τον ελεγκτικό της ρόλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμμματος στήριξης, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο.
Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του, με αφορμή τα δημοσιεύματα για το γερμανικό αίτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε:
«Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος (σ.σ. στήριξης), η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».
Ο ίδιος προσθέτει πάντως πως κατά την Κομισιόν, «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
Της δήλωσης του εκπροσώπου της Κομισιόν προηγήθηκε γερμανικό αίτημα στο Eurogroup για εκχώρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν επωφεληθεί από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο που διέρρευσε ο επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Ως δεύτερο προαπαιτούμενο για τη στήριξη της Ελλάδας μέσω ενός δεύτερου πακέτου τίθεται η δέσμευση της Ελλάδας ότι θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της. Σχετική δέσμευση πρέπει να αναλάβει η ελληνική Βουλή και τα δημόσια έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Π. Καψής: Ευθύνη της κυβέρνησης η εκτέλεση του προϋπολογισμού
Σε δήλωσή του για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού την έχει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Καψής επικαλείται, όπως και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου, όπως σημειώνει, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών. «Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».
Σημειώνει ακόμη πως «ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η Ομάδα Δράσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού».
Αντιδράσεις και από τα κόμματα
Με κατηγορηματικό τρόπο είχε απορρίψει νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ τα περί «Επιτροπείας της Ελλάδας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης, σε γραπτή του δήλωση, τονίζει ότι «αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, θα πρέπει να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί "επιτρόπων" στην Ελλάδα».
Ο κ. Μπεγλίτης αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ορισμένοι εταίροι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν ανάλογα σενάρια και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, τα οποία αποκρούστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Προσθέτει ότι «η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις της 26- 27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών για "επιτρόπους" και "κηδεμονία", στις οποίες είχαν, τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπεγλίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέταξε το ζήτημα που ανέκυψε, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος ως πρωθυπουργός στις 26 και 27 Οκτωβρίου για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, ουπενθύμισε στους επικεφαλής της Τρόικας τα σαφέστατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό, ενώ, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, οι επικεφαλής της Τρόικας διαβεβαίωσαν τον κ. Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιπλέον τόνισε στους επικεφαλής της Τρόικας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην αθέτηση των συμφωνιών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, όχι μόνο γιατί το κλίμα επιβαρύνεται, αλλά και γιατί η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της και την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Κύκλοι της ΝΔ λίγο αργότερα χαρακτήριζαν «αστειότητες» την πρόταση για Ευρωπαίο επίτροπο επί του προϋπολογισμού και προσέθεταν πως «δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου