Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δυσφορία για την καθυστέρηση

O Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλεί τους πιστωτές της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί» και πως οι εταίροι, μαζί με το ΔΝΤ «επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει».

Φανερή είναι η ενόχληση της κυβέρνησης μετά την αδυναμία εταίρων και ΔΝΤ να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Με αφορμή το χθεσινό άκαρπο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να φέρει τους δανειστές προ των ευθυνών τους, καλώντας τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί, οι εταίροι, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει», τονίζει σε δήλωσή του.
Οπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός, «από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».Υπογραμμίζει, τέλος, πως «οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».


Συμμαχία: Κινεζική, ρωσική και αμερικανική σύμπραξη Aλλάζει το τοπίο νέος οίκος αξιολόγησης

H Universal Credit Rating Group εισέρχεται δυναμικά σε μία αγορά που μέχρι χθες «μονοπωλούσαν» οι Standard & Poor's, Moody's και Fitch.

Αντιμέτωποι με «σκληρό» ανταγωνισμό, πιθανότατα από την Κίνα, αναμένεται να τεθούν σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch, oι οποίοι ουσιαστικά κατέχουν σήμερα το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Στις αρχές του 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνέχιζαν να δίδουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση σε τοξικά αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και σε υπό κατάρρευση τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, οι τρεις μεγάλοι οίκοι Standard & Poor's, Moody's και Fitch έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να δέχονται έκτοτε εντονότατη κριτική, μεταξύ άλλων και για τις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών.


ΤΡΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ Σκληρό παζάρι ΔΝΤ-Ευρώπης για το ελληνικό χρέος


Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup εξελίσσεται σε θρίλερ, με το παζάρι ΕΕ-ΔΝΤ να αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό. Γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου να προετοιμαστούν νέες προτάσεις με σκοπό τον συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τρεις είναι οι κύριες λύσεις που εξετάζονται απόψε.