Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συμμαχία: Κινεζική, ρωσική και αμερικανική σύμπραξη Aλλάζει το τοπίο νέος οίκος αξιολόγησης

H Universal Credit Rating Group εισέρχεται δυναμικά σε μία αγορά που μέχρι χθες «μονοπωλούσαν» οι Standard & Poor's, Moody's και Fitch.

Αντιμέτωποι με «σκληρό» ανταγωνισμό, πιθανότατα από την Κίνα, αναμένεται να τεθούν σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch, oι οποίοι ουσιαστικά κατέχουν σήμερα το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Στις αρχές του 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνέχιζαν να δίδουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση σε τοξικά αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και σε υπό κατάρρευση τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, οι τρεις μεγάλοι οίκοι Standard & Poor's, Moody's και Fitch έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να δέχονται έκτοτε εντονότατη κριτική, μεταξύ άλλων και για τις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών.




«Μονοπώλιο»
Σήμερα, οι τρεις παραπάνω οίκοι μοιράζονται το 95% της αγοράς των αξιολογήσεων, δηλαδή κατέχουν το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης, όμως σύντομα μπορεί να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό, προερχόμενο μάλιστα από την Κίνα. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμαχήσει με τη ρωσική RusRating και την αμερικανική Egan-Jones Ratings για να σχηματίσουν «έναν ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης» και να «συμβάλουν στη μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης», όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η επίσημη πρώτη του νέου οίκου αξιολόγησης αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Hδη, δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου από περισσότερες από 20 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για να συμμετέχουν στη σύμπραξη, έδρα της οποίας θα είναι το Χονγκ-Κονγκ. Μολονότι ο επικεφαλής του οίκου Dagong, Τζουάν Ζιανγκχόνγκ, να διατείνεται ότι ο οίκος του είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και πως η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη, ωστόσο ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με την κινεζική πολιτική, όντας μάλιστα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και σύμβουλος της κυβέρνησης, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο οίκος Dagong θα λαμβάνει πάντα υπόψη τα συμφέροντα της Κίνας.
Οι συμμετέχοντες στη νέα σύμπραξη προσπαθούν να διαλύσουν τις παραπάνω ανησυχίες και σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η Universal Credit Rating Group, όπως θα ονομάζεται, «δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα κανενός κράτους και καμίας ομάδας».
Και ευρωπαϊκός
Μερίδιο της πίτας αναμένεται να διεκδικήσει όμως και ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, το σχέδιο για την εκπόνηση και υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger και αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη χρονιά. Ενα ακόμη φιλόδοξο μοντέλο παρουσίασε την περασμένη άνοιξη το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann και αφορά στη σύσταση ενός διεθνούς, μη κερδοσκοπικού, οίκου αξιολόγησης.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου