Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα και ζητάει σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών


Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν θα πάρει την απόφασή του».
Συγκεκριμένα, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τη στρατηγική επικοινωνίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής της G8 και του ΝΑΤΟ, τόνισε την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει τις «τεράστιες θυσίες» του Ελληνικού λαού.


ΕΕ: Υπόσχεση στήριξης, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Την στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνόδου.


Την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής, ζητώντας ωστόσο εκ νέου από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Υποσχέθηκαν ακόμη πως θα διασφαλίσουν ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στη δήλωση σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες και τονίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.