Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«Τρέχουν» οι αποκρατικοποιήσεις


Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος μιλώντας στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ελλάδος - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο κ. Μητρόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα:



 
  • Χθες εγκρίθηκαν οι προσφορές τριών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία. Πρόκειται για την αυστριακή εταιρεία Osterreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H., τη σύμπραξη των εταιρειών Sisal S.p.A., Damco Energy S.A. και Damlot Α.Ε. και την κοινοπραξία των εταιρειών ΟΠΑΠ Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni και την Ιντραλότ. Τις επόμενες ημέρες οι εταιρείες θα κληθούν να υποβάλουν οικονομικές προσφορές, οι οποίες στη συνέχεια θα αναδείξουν τον ανάδοχο.
  • Στα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαδικασίες πώλησης της ΔΕΠΑ ? ΔΕΣΦΑ συμπεριλαμβανομένων και των ποσοστών πώλησης των ΕΛΠΕ.
  • Στα μέσα Φεβρουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία εκχώρησης του κτιρίου IBC (Golden Hall) στο Μαρούσι Αττικής.
  • Τον ίδιο μήνα θα γίνουν οι επεκτάσεις για τις περιοχές Κασσιόπη Κέρκυρας και της Αφάντου Ρόδου.
  • Το Φεβρουάριο θα έρθει η σειρά του ξενοδοχείου στον Αστέρα Βουλιαγμένης σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα που είναι ο βασικός μέτοχος.
  • Επίσης μπαίνουν στη λίστα ο ΟΔΙΕ (Οργανισμός Ιπποδρομιών), η Λάρκο, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΛΒΟ & ΠΥΡΚΑΛ).
  • Τον Απρίλιο θα έρθει η σειρά των ΕΛΠΕ και της Εγνατίας οδού.
  • Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τα περιφερειακά αεροδρόμια όπως και οι 12 λιμένες. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με την αναζήτηση αγοραστικού ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και του ΟΠΑΠ σε ποσοστό 29%.
Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι στο Ταμείο έχει μεταβιβασθεί η περιουσία του κράτους, η οποία σε ποσοστό 50% αφορά γη. Ηδη έχουν καταγραφεί 110.000 κομμάτια έκτασης - οικόπεδα στα οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα μεγάλης ισχύος, το 30% αφορά τις υποδομές και το 15% είναι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.
Το σύνολο των συμφωνιών που έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.
Αγοραστές
Υπογράμμισε ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά, η οποία αναζητεί αγοραστές. Εκανε όμως σαφές ότι η ελληνική περιουσία έχει μία αξία η οποία δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις τρέχουσες τιμές που δίνει η αγορά.
Πρόσθεσε ότι το Ταμείο είναι σε θέση να κάνει συμφωνίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου με μελλοντικές εισροές.
Η αυλαία του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο προς τον υψηλό προσκεκλημένο και υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν.
Το συνέδριο έγινε με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου