Η αισιοδοξία, ωστόσο, για την τελική διευθέτηση των διαφορών και της επίτευξης, έστω και την τελευταία στιγμή, μιας συμφωνίας πάνω στις βασικές παραμέτρους του προγράμματος παραμένει. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του IIF, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την Wall Street Journal, το χάσμα μεταξύ δύο εκ των "κυριότερων παικτών" στη διαδικασία για τη λήψη απόφασης ενός νέου δανείου στην Ελλάδα, αποκαλύπτει, όπως σημειώνεται, τη θεμελιώδη απόκλιση στην προσέγγισή τους για μείωση του τεράστιου ελληνικού χρέους.Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια αξιόπιστη συμφωνία θα περιλαμβάνει θυσίες από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρώπη (ΕΚΤ και κυβερνήσεις), υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν «περαιτέρω δρακόντειες περικοπές» μισθών στον ελληνικό δημόσιο τομέα, καθώς αυτές θα εκτροχιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Από τη δική της πλευρά, η Γερμανία τάσσεται κατά του OSI (συμμετοχή του επίσημου -δημόσιου- τομέα) και υπέρ ενός αυστηρού δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται, αναλυτές εκτιμούν ότι εντάσσεται και η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα για υπαγωγή του ελληνικού προϋπολογισμού στην εποπτεία της ΕΕ, πρόταση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας και έλαβε περιορισμένη στήριξη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Το κακό παράδειγμα...
Στο μεταξύ, σε άλλα δημοσιεύματα και αναφορές, καταγράφεται η γενικότερη κρίση σε χώρες της Ευρωζώνης.
Μεταξύ άλλων, προβάλλονται προβλέψεις ξένων επενδυτών ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη στη σειρά μετά την Ελλάδα, που θα επιβάλει απώλειες στους κατόχους ομολόγων της, καθώς αγωνίζεται να ανταποκριθεί στους όρους, του ύψους 78 δισ. ευρώ δανείου, που συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της τον περασμένο Μάιο.
Επίσης, καταγράφεται η έμφαση που δίνει το ΔΝΤ, από κοινού με άλλους πιστωτές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, στο ότι η Αθήνα δεν πρέπει να θέσει προηγούμενο για άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες, όπως η Πορτογαλία.
Αναφέρεται ακόμη ότι οι εσωτερικές διαφωνίες εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αγωνίζεται να διασφαλίσει τη στήριξη των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, πριν την υπογραφή συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «New York Times».
"Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί"
Τέλος, με δημοσίευμα στο αμερικανικό περιοδικό «BARRON'S» υποστηρίζεται ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες των Ελλήνων με τους πιστωτές τους σημείωσαν «σημαντική πρόοδο», προβάλλοντας επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας μας, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις «βαίνουν προς συμφωνία».
Ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η συμφωνία «είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα ανακοινωνόταν πριν το τέλος της εβδομάδας, για να διασφαλίσει την κατοχύρωση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και τις συντάξεις που απαιτούνταν, ώστε να λειτουργήσουν οι παραχωρήσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου