Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Έκανε πίσω η κυβέρνηση. Δεν προχωρά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων







Παράταση για μετά τις γιορτές πήρε το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο συζητήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να προχωρήσει μία από τις σημαντικότερες διαθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί  πριν  από 10 χρόνια , όπως προβλέπουν οι σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.

Στη συνεδρίαση πολλοί από τους υπουργούς υποκύπτοντας στις συντεχνιακές πιέσεις, εκτίμησαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανοίξει χριστουγεννιάτικα και νέα μέτωπα, άποψη η οποία επικράτησε, καθώς δίνει τη δυνατότητα να γίνουν και νέες διαβουλεύσεις με τους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται και να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει χρόνος, ώστε οι κλάδοι που θεωρούν ότι ζημιώνονται από την απελευθέρωση, θα έχουν το χρόνο, μέσω των λόμπυ, να  περάσουν μέσα από τη διαβούλευση τους όρους τους στο επερχόμενο νομοσχέδιο.

Έτσι, ο  κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρουσίασε το νομοσχέδιο, πήρε ωστόσο την εξουσιοδότηση του υπουργικού συμβουλίου να βάλει τις γενικές αρχές του νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη συνέχεια οι υπουργοί με Προεδρικά Διατάγματα θα προωθήσουν ανά υπουργείο την απελευθέρωση των επαγγελματικών κλάδων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.
Αυτό σημαίνει ότι για πολλά επαγγέλματα, η απελευθέρωση θα παραμείνει απλώς στα σχέδια της κυβέρνησης.

Πηγη: hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου