Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τα ψώνια, η αγορά και οι έμποροι


              Ο καιρός, προσωρινά, άλλαξε προς το καλύτερο, κάποιοι αποκαλούν αυτές τις μέρες «Αλκυονίδες» και άλλοι απλά τις βλέπουν σαν ένα διάλειμμα στην χειμωνιάτικη «μουντάδα». Ο καιρός κάνει ό,τι μπορεί, μόνο απ’ αυτόν δεν πρέπει να έχουμε παράπονο, για να ζεστάνει λίγο την παγωνιά που προκάλεσε η οικονομική και κοινωνική κρίση.
            Ο Νεοέλληνας περιμένει πια, μετά την «λαίλαπα» των εορταστικών αγορών (αυτή τη φορά πραγματικά από το υστέρημα του) και την «εξάτμιση» του δέκατου τρίτου μισθού του, που δεν ήρθε ποτέ, να μπει σε μια περίοδο που η παράδοση θέλει να λέγεται «περίοδος εκπτώσεων».
            Ήδη πολλά καταστήματα, με την πρόφαση των «προσφορών», έχουν αναρτήσει περίοπτες αφίσες με εκπτώσεις του 40 ή 50%. Στις προθήκες βέβαια των καταστημάτων, η εικόνα είναι απογοητευτική. Είτε γιατί οι τιμές δεν συνάδουν με την «προσφορά», ή γιατί σε πολλά καταστήματα οι τιμές είναι επιμελώς και με χάρη κρυμμένες (καταστήματα που εγώ αποφεύγω, όπως ο διάβολος το λιβάνι)
            Σε λίγες μέρες, όπως πάντα, θα ακολουθήσουν και οι κανονικές «εκπτώσεις» και πάλι με τα ίδια ποσοστά, του 40, 50 ή και 80%! Τι ωραία!
            Τελικά θα πρέπει να είμαστε πολύ αγνώμονες, σαν καταναλωτές, που δεν εκτιμούμε αυτή την «θυσία» των καταστηματαρχών.
            Αλήθεια, στις περιπτώσεις των «προσφορών» και «εκπτώσεων» τα καταστήματα λειτουργούν με παθητικό; Το θεωρώ σαν δεδομένο ότι είναι ειλικρινείς. Δηλαδή δεν «βγάζουν» μεροκάματο; Δεν έχουν λειτουργικά έξοδα; Πιο εύκολα μπορεί κάποιος να με πείσει ότι θα «πιάσω» ένα εικοσαπλό jack pot, παρά του ότι «βγάζουν» και μάλιστα ένα καλό μεροκάματο. Γιατί άλλωστε «κόπτονται» για περισσότερες, ημερολογιακές, εκπτώσεις;
           Αν (λέω ΑΝ για τα προσχήματα) έχω λίγο δίκιο στο σκεπτικό μου, τότε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου με τι ποσοστά κέρδους λειτουργούν τα καταστήματα; Αν απαντούσα θα έλεγα το ελάχιστο 100%.
         Δυσκολεύομαι, όσο κι αν το θέλω, να πιστέψω τις δηλώσεις και τα «κλαψουρίσματα» της αγοράς.
           Μια αναδρομή στις δηλώσεις των Επιμελητηρίων αλλά και των Προεδρείων των Εμπορικών Συλλόγων, για τα χρόνια που πέρασαν (με το internet είναι εύκολο), είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το πόσο αναληθείς και αφερέγγυοι είναι, οι συμπολίτες μας του εμπορίου.
           Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δήλωση ικανοποίησης και ιδιαιτέρα για την εορταστική περίοδο, από τους απανταχού προέδρους της αγοράς. Μάλιστα αναφέρονται σε «γενική» εικόνα και όταν διαπιστωθεί κάποια αισχροκέρδεια (Θεός φυλάξει) από κάποιον του «σιναφιού» τους, τότε είναι «μεμονωμένο περιστατικό».
           Τέλος αν κάποιος έχει συναντήσει ή ξέρει, «επαγγελματία» έμπορο που να έχει πει «καλά πήγαμε και φέτος», ας το κρατήσει. Είναι συλλεκτικό κομμάτι.
           Καλά ψώνια.

 
Βασίλης Α. Βαφιάδης
Σέρρες, 10.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου