Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

"Φθινοπωρινή σύναξις αποδημητικών"


           Ο Σεπτέμβρης έχει μπει πια στ’ αυλάκι και διανύει, ήδη την πρώτη του βδομάδα της παντοκρατορίας του. Τα λιγοστά χελιδόνια που έχουν ξεμείνει, σπεύδουν να κλείσουν θέση στο τελευταίο καραβάνι για το Νότο. Οι μισοψημένοι, από τον ήλιο, τουρίστες, έχουν γυρίσει οι περισσότεροι στις φωλιές τους και «γλύφουν» τις πληγές που τους άφησε ενθύμιο η ακόρεστη επιθυμία τους να συναγωνιστούν τους ηλιακούς συλλέκτες.



           Οι τελευταίοι θα έχουν να θυμούνται και να διηγούνται πολλά από την «εξωτική» Ελλάδα και τις συναναστροφές τους με τους αυτόχθονες ιθαγενείς του τόπου. Κάποιες ταλαιπωρίες ίσως, σε λιμάνια , σε σταθμούς λεωφορείων, σ’ αεροδρόμια ή ακόμα και σε κάποιες ερημιές, που θα τους το θυμίσει σε εννιά μήνες η μητέρα φύση.
           Έφυγε η ανεμελιά από τις παιδικές μαθητικές ψυχές, που άφησαν τα κουβαδάκια στην άμμο με τα μισοτελειωμένα κάστρα, για να γραφούν σε κάποιο φροντιστήριο. Οι νεανικοί έρωτες και τα «φλερτ» κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, έσβησαν και «πάγωσαν». Το Grease χήρεψε από τον Τζον και την Ολίβια, στο άκουσμα (επιτέλους) των αποτελεσμάτων για τις εισαγωγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
           Σαν πραγματικά αποδημητικά ξαναγύρισαν οι «πάνσοφοι» αναλυτές της τηλεόρασης και ξανάπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει τον Ιούνιο. Μπλα-μπλα και αναλύσεις, εικασίες, υποθετικά σενάρια και πάνω απ’ όλα υστερόβουλες σκέψεις και δημαγωγικές τακτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα πάντα αυτού που τους πληρώνει.
           Ήλθον είδον και απήλθον και οι «τροϊκανοί», μόνο που αυτοί δεν είναι αποδημητικοί, αλλά μάλλον τακτικοί σαν ένα εκκρεμές. Κάθε τρία με τέσσερα φεγγάρια μας επισκέπτονται, αφήνοντας πίσω τους τις γνωστές συνέπειες. Δεν βαριέσαι, άλλοι έχουν την «Κατρίνα» και την «Αϊρίν», ενώ εμείς την «τρόικα», που ενεργοποιεί και κάποιες τοπικές θύελλες του τύπου Βουλή των Ελλήνων.
           Ήρθαν πίσω στις θέσεις τους όλοι σχεδόν, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ναι αλλά δεν ήρθαν όμως και τα βιβλία. Έχουμε μαθητές, έχουμε καθηγητές ας μην είμαστε και πλεονέκτες να τα θέλουμε όλα. Στο κάτω-κάτω της γραφής έχουμε και νέο νόμο για την παιδεία.
           Τώρα που είπα νέο νόμο, θυμήθηκα ότι έχουμε και νέο ΦΠΑ. Πάει ο παλιός ΦΠΑ έφυγε. Έφυγε με το τελευταίο «τσάρτερ» του Αυγούστου. Ίσως ο καινούριος να ξαναέρθει με τα κάλαντα των παιδιών ή με την παρέλαση του Οκτώβρη, ίσως ποιος ξέρει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το ξέρει η Κυβέρνηση. Οι «φωστήρες» της τηλεόρασης όμως το έχουν ήδη αναλύσει πέντε-έξι φορές σφαιρικά και ενδελεχώς.
           Ποιος είναι αυτός που δεν θυμάται τις αναλύσεις των «ειδικών» της TV, δυο χρόνια τώρα, πόσες φορές δεν κήρυξε η Ελλάδα «στάση πληρωμών», πόσες φορές δεν γυρίσαμε στη δραχμή, πόσες φορές δεν προκηρύχτηκαν εκλογές και τόσα άλλα...
           Καλό χειμώνα και η άνοιξη είναι αποδημητική και θα ξανάρθει...


       Βασίλης Α. Βαφιάδης
          Σέρρες, 4.9.2011
          vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου