Η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου εν ονόματι «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Δάνεια για επιχειρήσεις» της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας “KfW” ανακοινώθηκε σήμερα κατά την υπογραφή της διμερούς οικονομικής συμφωνίας για επενδύσεις μεταξύ του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδη και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ακόμη, όπως συμφωνήθηκε, η Γερμανία θα παράσχει και νομοθετική τεχνογνωσία για την στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και της οικονομικής διαχείρισης.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η KfW θα παράσχει την τεχνογνωσία με στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας. Ακόμη, η Γερμανία θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης κυρίως των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επίσης ανέφεραν οι δύο υπουργοί στην κοινή τους δήλωση έχουν ήδη γίνει επενδυτικές συμφωνίες κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των περιβαλλοντικών τεχνολογικών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. «Οι επενδύσεις αυτές θα υποστηριχθούν από τις δύο κυβερνήσεις, για την υπερνίκηση όποιων εμποδίων προκύψουν, ενώ το Invest in Greece καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για να εντοπίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.» ανέφεραν.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις γερμανικές εταιρείες και η επίλυση διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ του των γερμανικών εταιρειών και του ελληνικού κράτους.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της οικονομικοπολιτικής συνεργασίας, με διοργάνωση συναντήσεων και σε επίπεδο υπουργών και υπηρεσιακών φορέων και με την από κοινού διοργάνωση ημερίδων με θέμα την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη.
«Επικροτούμε το ενδιαφέρον και την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να συμμετάσχουν τόσο σε σχέδια αποκρατικοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων όσο και αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας.» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης,
Η Γερμανία ακόμη θα παράσχει στην Ελλάδα διοικητική υποστήριξη σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και νομική τεχνογνωσία σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου. Ακόμη, θα παρασχεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τον τουρισμό, καθώς και στήριξη από την Ομοσπονδία Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Έλληνες εξαγωγείς.
Ακόμη, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει την πρόταση για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου