Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Θα παρακρατούν από τους μισθούς και τις συντάξεις την έκτακτη εισφορά


Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία που συζητείται στην Επιτροπήοικονομικώντης Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, και το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να το καταψηφίσουν.


Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο.

• Για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο, το οποίο και ασκεί την διοίκηση, η μείωση των αμοιβών θα είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31.12.2009.

• Η αναστολή της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων παρατείνεται μέχρι το τέλος του Προγράμματος Στήριξης το 2014. Επίσης, γίνεται σαφέστερος ο ρόλος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, του σωματείου και η προτεραιότητά του στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

• Με τροπολογία που θα καταθέσει αύριο, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου. Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα «τεχνικό θέμα».

• Το Δημόσιο θα μπορεί να οργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου, η οποία είναι ψηφισμένη από το μεσοπρόθεσμο.

• Προανήγγειλε ρύθμιση σχετικά με την διάκριση μεταξύ νεοπροσλαμβανομένων και ήδη εργαζομένων σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο.

• Θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων.

Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά ανέφερε ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί, όπως είπε, «στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις».

Ο κ. Κουτρουμάνης εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά των κοινωνικών εταίρων με αφορμή τη θέση τους για μη μείωση μισθών και συντάξεων. «Μας λένε ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν ας δώσουν αυξήσεις. Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές πως δεν θα μειώνονται οι συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάντως, συνεχίζουν να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι δεν είναι στην επιτροπή για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα του απαγορεύσει κανείς να κάνει κριτική, ενώ μέμφθηκε κάποιους που όπως είπε, «είναι κλεισμένοι με ωτοασπίδες στα σπίτια τους». «Κάθε μέρα και ένα μέτρο» συνέχισε ο βουλευτής και αναρωτήθηκε: «Δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε αστάθεια και οι πολίτες σε απόγνωση;» Ο κ. Γρηγοράκος επέκρινε και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λέγοντας ότι τίποτε δεν λειτουργεί, όλα είναι στο μηδέν και όλα σαπίζουν είπε χαρακτηριστικά, ενώ προκάλεσε «αν λειτουργεί σήμερα μια υπηρεσία πείτε μου ποια είναι αυτή και εγώ θα παραιτηθώ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες των κοινωνικών φορών περί λόμπι συμφερόντων που συνομιλούν με την τρόικα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να είναι βουλευτής μιας κουτσουρεμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με έξωθεν νομιμοποίηση, όπου η νομιμοποίηση προέρχεται από κάποιους άλλους έξωθεν, άνωθεν και ύπερθεν.

Πηγη: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου