Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Πιθανόν μέχρι την Πέμπτη» το σχέδιο στήριξης της Dexia «Ανάσα» στις ευρωπαϊκές αγορές

   Τάσεις ανάκαμψης καταγράφονται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις τράπεζες, μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι θα διαφυλάξουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Τάσεις ανάκαμψης καταγράφονται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις τράπεζες, μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι θα διαφυλάξουν τα τραπεζικά ιδρύματα.


Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις αγοραστικές ευκαιρίες μετά τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των τριών προηγούμενων ημερών.
Αν και το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα με πτώση, οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ αξιόλογη άνοδο σημειώνουν και οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Στις 10:32 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,3% στις 899,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 κέρδιζε 2,8%.
Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 [.FTSE] Σχετικά άρθρα στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 1,4%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν κατά 1,3% και ο CAC 40 [.FCHI] Σχετικά άρθρα στο Παρίσι κατά 1,8%.
«Το ράλι αυτό ίσως να μην κρατήσει», προειδοποιεί πάντως αναλυτής στην Charles Stanley. «Πολλές μετοχές δείχνουν φτηνές. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», σημειώνει.
Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν χθες να διαφυλάξουν τις τράπεζές τους, εν μέσω αμφιβολιών για το αν θα προχωρήσει τελικά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι τραπεζικοί τίτλοι δέχθηκαν έντονες πιέσεις την Τρίτη, καθώς έγινε γνωστό ότι επανεξετάζονται οι όροι της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης.
Εν αναμονή του σχεδίου στήριξης της Dexia
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν εκτίμησε σήμερα ότι το σχέδιο στήριξης της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia πιθανόν να παρουσιαστεί μέχρι την Πέμπτη.
«Πιστεύω πως αύριο θα βρεθεί μια λύση», δήλωσε σήμερα ο Μπαρουάν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Η Dexia δεν μπορεί να παραμείνει στη μορφή που είναι σήμερα, πρόσθεσε. «Είναι αναμφισβήτητο αυτό.»
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης ότι μια λύση στην οποία θα εμπλέκονται οι γαλλικές τράπεζες Caisse des Depots και Banque Postale θα είναι η πιο «αξιόπιστη».
Αργά χθες, η βελγική κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία μιας τράπεζας επισφαλειών στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία της Dexia. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «κακής τράπεζας» που θα στηρίζεται σε εγγυήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου.
Νωρίτερα, Γαλλία και Βέλγιο είχαν δεσμευτεί να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Dexia, η μετοχή της οποίας δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της έκθεσης της τράπεζας στο ελληνικό χρέος. Οι μετοχές της Dexia σημείωσαν νωρίτερα «βουτιά» έως 38%, με την αξία του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας να διαμορφώνεται σε λιγότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου η τράπεζα κατείχε ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 3,8 δισ. ευρώ.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται γενικά σε καλή κατάσταση και ότι οι κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Βελγίου θα διασφαλίσουν την επαρκή ρευστότητα της Dexia.
«Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα... θα δανείσουμε στην Dexia όσα χρήματα χρειάζεται», ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Χαρακτήρισε, δε, «υπερβολική και ανακριβή» τη φημολογία ότι η στήριξη της Dexia θα μπορούσε να απειλήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας.
Πτώση στο Τόκιο
Το ιαπωνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πάντως σε αρνητικό έδαφος για άλλη μια συνεδρίαση, επιχειρώντας να τεστάρει εκ νέου τα χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τον περασμένο Μάρτιο.
Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το ενδεχόμενο μετάδοσής της στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα έχουν περιορίσει σημαντικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.
Ο Nikkei [.N225] Σχετικά άρθρα έκλεισε στις 8.382,98 μονάδες, μειωμένος κατά 0,9%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,4% στις 726,25 μονάδες. Νωρίτερα, ο Topix είχε βυθιστεί σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 2,5 ετών. 

         NAFTEMPORIKI.GR 
Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011 10:57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου