Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η αξιοπιστία της Ευρωζώνης


Τις τελευταίες μέρες οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη εμφανίζονται εξίσου βιαστικοί με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές σχετικά με το κούρεμα του δημόσιου χρέους, καθώς και την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Αθήνα για το νέο μνημόνιο.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει σαφέστατα τόσο από την προσωπική παρουσία του ίδιου του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, όσο και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, κυρίως της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για επίσπευση της διαδικασίας υλοποίησης των αποφάσεων της 26 Οκτωβρίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.




Η σπουδή των εταίρων να επιταχυνθεί η διαδικασία οφείλεται στο γεγονός πως είναι πλέον διάχυτη η εκτίμηση στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι όσο παραμένει ανοικτό το ελληνικό πρόβλημα η κρίση αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη θα επιδεινώνεται και η γενίκευση της ύφεσης θα γίνει αναπόφευκτη.
Αλλωστε η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι που οδήγησαν στην αρχή της βδομάδας τους ιδιώτες επενδυτές στην πρωτοφανή απόφαση να δανείσουν τη Γερμανία με αρνητικό επιτόκιο. Προτίμησαν δηλαδή οι ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές και τα διάφορα ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες να χάσουν χρήματα «παρκάροντας» τα κεφάλαια στη σίγουρη Γερμανία από το να τα καταθέσουν εντόκως στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει στο «απυρόβλητο» το Βερολίνο, το οποίο σήμερα εμφανίζει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις (χαμηλό 20ετίας στην ανεργία, δραστική μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ). Ηδη τα πρώτα σημάδια ανησυχίας έκαναν την εμφάνισή τους και αφορούν την ανάπτυξη, όπου το ΑΕΠ εκτιμάται ότι υποχώρησε στη Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,25%.
Είναι λοιπόν προφανές ότι όσο διαιωνίζεται το ελληνικό πρόβλημα, κανένα μέτρο σε επίπεδο Ευρωζώνης δεν πρόκειται να καθησυχάσει τους επενδυτές οι οποίοι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται απρόθυμοι στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και τις τράπεζες που σήμερα δανείζουν με το «σταγονόμετρο» της επιχειρήσεις.
Φυσικά, η βιασύνη των εταίρων να κλείσει το ελληνικό πρόβλημα δεν σημαίνει ότι θα κάνουν και «εκπτώσεις» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ηδη ο γαλλογερμανικός άξονας έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως για να πάρει την επόμενη δόση θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποίησε απηύθυνε και ο Ολι Ρεν.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου