«Για εμάς η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι μαζί, βρισκόμαστε σε μία εταιρική, συνεργατική και φιλική σχέση και μέσα από αυτή θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες», δήλωσε ο κ. Βέστερβελε.
Είχε προηγηθεί η επισήμανση των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται οι Έλληνες πολίτες, από τον Σταύρο Δήμα:
«Γνωρίζεις Guido, γιατί το έχουμε συζητήσει, το επαναλάβαμε και σήμερα, ότι οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες και έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον τους, είναι απογοητευμένοι γιατί πιστεύουν ότι πολλές από τις θυσίες έχουν πέσει στο κενό, δεν πιάσανε τόπο. Η δέσμευση της Γερμανίας ότι θα είναι δίπλα στην Ελλάδα και ότι θα συνεργαστούμε μαζί έως ότου η χώρα μου θα βγει από αυτή την κρίση, θα αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία, είναι πάρα πολύ σημαντική.
Ο κ. Βέστερβελε απάντησε με θερμά λόγια για τις προσπάθειες των Ελλήνων: «Χαίρομαι πολύ που έχω και πάλι την ευκαιρία να βρίσκομαι στην Ελλάδα, άλλωστε αισθάνομαι ιδιαίτερα κοντά στην Ελλάδα και θέλω με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα να δώσω ένα μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Για εμάς η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι μαζί, ανήκουν μαζί, βρισκόμαστε σε μία εταιρική, συνεργατική και φιλική σχέση και μέσα από αυτή τη σχέση θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες. Αυτή λοιπόν η επίσκεψή μου δίνει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η προσδοκία, ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί».
«Έμπρακτη η γερμανική αλληλεγγύη»
«Θέλω όμως να πω το εξής», συνέχισε ο γερμανός ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με μία βαθιά και ιστορική φιλία και αυτή έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μέσα από την γερμανική στάση αλληλεγγύης (…) Θέλω λοιπόν να εκφράσω τον σεβασμό μου προς τον ελληνικό λαό για το γεγονός ότι υλοποιεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε μία τόσο δύσκολη εποχή. Γνωρίζω τί διανύετε, τί κάνετε εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζω πόσο δύσκολος είναι αυτός ο δρόμος και θέλω να εκφράσω επίσης ότι αυτό το βλέπουμε, αναγνωρίζεται, γίνεται σεβαστό. (…) Θα βοηθήσουμε ώστε να υπάρξουν καλύτερες εποχές, να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και αυτήν την δοκιμασία για την Ευρώπη. Ευχόμαστε όλοι, θέλουμε όλοι μία ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα (…) Γι' αυτό το λόγο θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από, για παράδειγμα, διαρθρωτικές αλλαγές (…) Δείτε λοιπόν την επίσκεψή μου σαν μία επίσκεψη η οποία φέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης, της εκτίμησης, του σεβασμού για όλα τα βάρη τα οποία φέρει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης. (...) Η Γερμανία είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα και αυτό το έχουμε δείξει και με το γεγονός ότι 22 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κομμάτι το οποίο έχει δοθεί προς την Ελλάδα, οπότε δεν είναι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα που δείχνουμε την υποστήριξή μας προς τους Έλληνες φίλους».
Ώρα για ευρωπαϊκούς οίκους αξιολόγησης
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ μετέφερε επίσης την πεποίθηση που αρχίζει να παγιώνεται τόσο στο Βερολίνο όσο και σε κύκλους των Βρυξελλών ότι για την Ευρώπη έχει έλθει η ώρα να δημιουργήσει τα δικά τςη συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης κρατικών οικονομιών. Είπε σχετικά:
«Είναι καιρός πια η Ευρώπη να αποδειχθεί ικανή να αντεπεξέλθει μεταξύ άλλων και στα ζητήματα των οίκων αξιολόγησης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό και στην Ευρώπη να έχουμε, να δημιουργήσουμε ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης, ευρωπαϊκούς οίκους αξιολόγησης, γιατί είδαμε τί κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί. Δεν προλαβαίνει η αγορά να χαλαρώσει λίγο κι αμέσως, μέσω νέων αξιολογήσεων των οίκων αυτών, μπορεί και πάλι να υπάρξει ένταση στις αγορές. Αυτό λοιπόν το ζήτημα θέλω να το υποστηρίξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Για τοι κούρεμα: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά θα φτάσουμε σε καλό αποτέλεσμα
Με αφορμή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το PSI, ο κ. Βέστερβελε ρωτήθηκε εάν η Γερμανία σκοπεύει να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η εμπλοκή αλλά και εάν -σε ένα ενδεχόμενο plan B- εξετάζει συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ. Στην απάντησή του χαρακτήρισε ανεύθυνες τις εικασίες περί χρεοκοπίας και εξέφρασε την πίστη του για την επιτυχή έκβαση των περί το PSI διαδικασιών:
«Δε συμμετέχω σε τέτοιου είδους εικασίες και δε νομίζω επίσης ότι είναι υπεύθυνες. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες και με καλή πίστη θα φτάσουμε και σε ένα καλό αποτέλεσμα (…) Τις διαπραγματεύσεις λοιπόν δε θα τις δυσχεράνουμε με το να δεχτούμε οποιεσδήποτε εικασίες ή και να ενισχύσουμε τέτοιου είδους εικασίες»
Στο σημείο αυτό μάλιστα, θέλοντας προφανώς να μεταδώσει άμεσα το μήνυμά του και προς τις αγορές, επανέλαβε την απάντησή του αγγλιστί.
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου