Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΑΦΩΝ. Στην κόψη του ξυραφιού για απολύσεις στο Δημόσιο - «μαχαίρι» στους μισθούς


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, η μαραθώνια σειρά επαφών του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας και νωρίτερα των εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ ΕΕ και ΕΚΤ δεν έκαναν δηλώσεις κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από 2,5 ώρες συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

 

 

 

Οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο, καθώς είναι σε εξέλιξη ένας πραγματικός αγώνας δρόμου. «Ολα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τότε, στο συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, σχετικά με τα όσα επιτάσσει η τρόικα για να δοθεί στην Ελλάδα το δεύτερο δάνειο που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου.
Μεταξύ των όσων ζητούν οι δανειστές μας είναι η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας στον δημόσιο τομέα, με περικοπές στις δαπάνες υγείας, άμυνας κ.ά., άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και άμεση μείωση ή κατάργηση 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μείωση των κατώτατων αποδοχών. Επίσης, ζητείται η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές συντάξεις να φτάσει το 35%, από 15% που εκτιμάτο αρχικά, ενώ το εφάπαξ να συρρικνωθεί κατά 30%.
Παράλληλα ζητείται η επιβολή έκτακτων μέτρων ύψους 4,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012.
Στο μέτωπο των κομμάτων ήδη στη Νέα Δημοκρατία τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις για όσα συμφωνηθούν την Κυριακή μεταξύ των αρχηγών.
Από την άλλη πλευρά της... πολυκατοικίας, ο Γ.Καρατζαφέρης εμφανίστηκε πιο σκληρός σε ομιλία του, τονίζοντας ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα από την τρόικα.
Νωρίς το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του είχε τονίσει, μετά την τηλεδιάσκεψη, ότι βρισκόμαστε «στην κόψη του ξυραφιού», καθιστώντας σαφές ότι οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα κρέμονται από μία κλωστή, ενώ στα «ανοιχτά ζητήματα» είναι και νέα δημοσιονομικά μέτρα που απαίτησε η τρόικα.
Ακολούθησε «τελεσίγραφο» και από τον επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που διαμήνυσε ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την χώρα μας δεν θα δοθεί με κάθε κόστος και απειλεί με χρεοκοπία αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Την ίδια περίπου ώρα, γινόταν γνωστό ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου αλλά και της DeutscheBank, ο Γιόζεφ Ακερμαν, ερχόταν «εκτάκτως» στην Αθήνα. Κατά την δική του εκτίμηση, στο κομβικό σημείο που βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για PSI και δεύτερο δάνειο, «είτε οικοδομούμε, είτε καταστρέφουμε».

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου