Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

"Πράσινο" στο νέο μνημόνιο - Κατατέθηκε στη Βουλή


Υπό το βάρος των παραιτήσεων πέντε μελών της κυβέρνησης και εν μέσω αφόρητων πιέσεων από τους πιστωτές για την έγκριση του νέου μνημονίου συνεδρίασε απόψε το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, έχοντας ξεκινήσει λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα.
Οι υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Λουκά Παπαδήμο για να υπογράψει την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά με τη διαδικασία ψήφισης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων και σειρά πέντε παραιτήσεων υπουργών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.




Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο θα έρθει σε τρία άρθρα: ένα για το PSI, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα τελευταίο που θα εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον κ. Βενιζέλο να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα» των ομολόγων.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αργότερα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στις συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας και υπερτόνισε την ανάγκη αποτροπής μιας τέτοιας κατάστασης.
Ακόμη ο κ.Παπαδήμος ομολόγησε ότι οι αντοχές της κυβέρνησης «δοκιμάζονται», άφησε αιχμές για τη στάση πολιτικών δυνάμεων και βουλευτών και έδειξε ευθέως την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση σε όσους καταψηφίσουν το νέο πρόγραμμα.
Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επαναβεβαίωσε την αμέριστη στήριξή του στον πρωθυπουργό και στις προσπάθειές του "για να μην γονατίσει η Ελλάδα", ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν προ πολλού ξεπεραστεί και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
Μετά το τέλος το 2012 δεν θα υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το 2013 θα πρέπει να κλείσουμε κοινωνικές υποδομές, τόνισε.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε εμμέσως την παράταση του βίου της κυβέρνησης, θέτοντας το ζήτημα της πολυπλοκότητας της εφαρμογής του νέου μνημονίου, που θα απαιτήσει χρόνο, ενώ ζήτησε παράλληλα να καθιερωθεί σύστημα ελέγχου της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.



Λοβέρδος: «Στηρίζω τς προσπάθειές σας (κ. Παπαδήμο) για να μη γονατίσει η Ελλάδα»
«Με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη πατρίδα στηρίζω τις προσπάθειές σας για να μη γονατίσει η Ελλάδα, για να μην καταστραφεί η εθνική μας και οικογενειακή μας οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στη αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αντοχές του ελληνικού λαού που έχουν ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι οι προσαρμογές του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας θα έφερναν ύφεση και πως τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση» και προσθέτοντας ότι «οπωσδήποτε οι δραματικές αυτές δυσκολίες είναι καλύτερες από την πτώχευση που θα εξαφανίσει το εισόδημα των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν πάει άλλο με τη μη άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών» και τόνισε ότι «από την Δευτέρα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ένα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης με χρονοδιάγραμμα που θα αφορά και το βίο αυτής της κυβέρνησης».

Μιλώντας για τα θέματα Υγείας, ο κ. Λοβέρδος είπε πως ό,τι ήταν προς νομοθέτηση το έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε ότι «είμαι έτοιμος να αναλάβω το υπουργείο Υγείας και τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων. Το είχα προτείνει στη προηγούμενη κυβέρνηση και δεν το έκανε όπως και όλες οι προηγούμενες. Αναρωτιέμαι, όμως, έπρεπε να υπάρχει το νέο πρόγραμμα για να γίνει αυτό; Έπρεπε να φτάσει η χώρα ως εδώ για να το κάνουμε αυτό;»

«Αναλάβαμε πρόσθετα βάρη στις πλάτες μας 1,2 δισ. Θα το παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε. Διαμορφώσαμε, διαπραγματευόμενοι στο νέο πρόγραμμα, ένα περίγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών για την Υγεία. Έγινε διαπραγμάτευση όπως γίνεται από το Μάιο του 2010. Άλλωστε είμαι ο υπουργός που είχε πει όχι στη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Αλλά μετά το τέλος το 2012 δεν θα υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το 2013 θα πρέπει να κλείσουμε κοινωνικές υποδομές» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος καλώντας άπαντες να επιδείξουν σοβαρότητα και καταγγέλλοντας «κάποιους» που με τις «ολιγωρίες και την δημόσια στάση τους δυσφημούν την εικόνα της χώρας εκτός».

Αννα Διαμαντοπούλου: Οι εκλογές θα τορπιλίσουν τη συμφωνία και τη χώρα

Σε δυο σημεία εστίασε την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: Στην ανάγκη να μην τορπιλισθεί η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και στην διαδικασία αυστηρού ελέγχου εφαρμογής του, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης στην Ευρώπη.

«Το νέο Μνημόνιο, όπως και το προηγούμενο, περιέχει μεγάλο αριθμό δράσεων που αφορούν πολύπλοκες διαδικασίες και πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Εάν γίνουν εκλογές αυτά δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να τορπιλίσουν αυτή καθ' αυτή την συμφωνία και η χώρα».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να καθιερώσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων του νέου Μνημονίου, ίσως με τον διορισμό ενός υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό ή οι υπουργοί να λογοδοτούν μια φορά τον μήνα στις Επιτροπές της Βουλής για τα όσα έχουν αναλάβει.

Τέλος η κυρία Διαμαντοπούλου πρότεινε στον κ. Παπαδήμο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι με την εφαρμογή των μέτρων υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου