Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Θα παρουσιαστούν αύριο στο Συμβούλιο οι τελικοί όροι της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. PSI: Στο Eurogroup η έκθεση για το χρέος

Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, διαβεβαιώνει ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών που ελέγχει το IIF θα εξαιρετικά υψηλή.


Το «πράσινο» φως του Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο, περιμένει ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει στην επίσημη πρόσκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές για τη συμμετοχή στο PSI.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να παρουσιαστεί και η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μετά την εφαρμογή της ανταλλαγής των ομολόγων, που θα καθορίσει σε απόλυτο βαθμό τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.




Παράλληλα, αύριο, θα παρουσιαστούν και οι τελικοί όροι της ανταλλαγής, όπως το επιτόκιο των νέων ομολόγων, το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες το φέρουν εγγύτερα προς το 3,5%, αλλά θα υπάρχει και ρήτρα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το ελληνικό ΑΕΠ.
Ρήτρες συλλογικής δράσης
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή ή με διάταξη του εφαρμοστικού νόμου που θα προσδιορίσει τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, θα προβλέπεται η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, (CACs), όταν η εθελοντική συμμετοχή είναι πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό (σίγουρα άνω του 50% διαφορετικά δεν υφίσταται PSI), αλλά θα υπολείπεται του 100% του στόχου. Οι ρήτρες θα ενεργοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου, όταν θα έχουν ληφθεί οι απαντήσεις των ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική πρόσκληση για την ανταλλαγή.
Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, έχει διαβεβαιώσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την Κομισιόν ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, που ελέγχει το IIF, θα εξαιρετικά υψηλή.
Μετά την έγκριση των υπ. Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα απευθύνει πρόσκληση στους ιδιώτες για συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων.
Τα χρονικά περιθώρια καθίστανται ακόμα πιο σφιχτά, δεδομένου ότι ο στόχος ήταν η δημόσια πρόσκληση να δημοσιευτεί στις 13 Φεβρουαρίου και τώρα το πιθανότερο είναι η 16η ή η 17η Φεβρουαρίου και ενώ στις 20 Μαρτίου λήγει το τριετές ομόλογο, ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τους ιδιώτες αποταμιευτές, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται είτε η εξαίρεση από το haircut κατόχων ομολόγων μέχρι 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο είτε και η εξαγορά των τίτλων στην τιμή κτήσης από την πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά.
Πάντως, όπως προβλέπει ο νόμος για το PSI, μεταξύ των μέτρων του μνημονίου, αίρεται το απόρρητο των λογαριασμών τίτλων με λογιστική μορφή που ισχύει, όπως άλλωστε και για τις καταθέσεις. Η άρση του απορρήτου για τα ομόλογα γίνεται, όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση, έναντι του εκδότη των τίτλων, στην προκειμένη περίπτωση έναντι του ελληνικού Δημοσίου και έναντι των εντολοδόχων του εκδότη, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.
Επίσης, εν όψει του κατεπείγοντος της διαδικασίας του PSI και της προφανούς ανάγκης ολοκλήρωσής της σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, η αρμοδιότητα για τη λήψη της αποφάσεως αυτής ανατίθεται, ειδικά και αποκλειστικά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διατάξεως νόμου ή καταστατικού, στο συλλογικό όργανο διοίκησης, δηλαδή στο διοικητικό συμβούλιο ή στο αντίστοιχο του διοικητικού συμβουλίου ανώτατο όργανο διοίκησης, προκειμένου περί νομικών προσώπων στα οποία δεν προβλέπεται διοικητικό συμβούλιο.
Παρακάμπτεται έτσι η πρόβλεψη του νόμου για λήψη αποφάσεων από γενικές συνελεύσεις, όπου αυτές ισχύουν είτε σε τράπεζες είτε σε Ταμεία.
Εθελοντικός χαρακτήρας
Ακόμη, το μνημόνιο προβλέπει πως πρέπει να διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας συμμετοχής στη διαδικασία ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να οριστεί ότι το θεσμικό «περιβάλλον», εντός του οποίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση των αρμόδιων οργάνων, είναι περιβάλλον εντός του οποίου αποτυπώνεται ελεύθερα η βούλησή τους, στην παραγωγή της οποίας πρυτανεύει το συμφέρον του οικείου νομικού προσώπου, κατά τη συνείδηση των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν την απόφαση, τα οποία ως εκ τούτου δεν υπέχουν ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη, εκ του γεγονότος ασκήσεως της αρμοδιότητας που τους ανατίθεται με τις προτεινόμενες διατάξεις.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταχείριση των φορέων που θα αποδεχτούν την ανταλλαγή των ομολόγων τίτλων, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπά νομικά πρόσωπα να αποσβέσουν τη χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους ονομαστικής αξίας (ανταλλαγή σε «discount») σε όσες διαχειριστικές περιόδους μεσολαβούν μέχρι τη λήξη των ομολόγων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Μέχρι αύριο οι γραπτές δεσμεύσεις των αρχηγών
Εως αύριο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να στείλουν στις Βρυξέλλες υπογεγραμμένες επιστολές, με τις οποίες θα δεσμεύονται για την υλοποίηση κι εφαρμογή του νέου προγράμματος, το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.
Οι επιστολές των κ. Γ.Α.Παπανδρέου κι Αντώνη Σαμαρά, «πρέπει να δοθούν μέχρι την Τετάρτη», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.
Η απαίτηση των θεσμικών εταίρων και των δανειστών της χώρας για έγγραφες δεσμεύσεις εκ μέρους των δύο πολιτικών αρχηγών, συνιστά βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των κονδυλίων προς τη χώρα μας.
Για τις Βρυξέλλες θεωρείται μάλιστα προαπαιτούμενο εκ των ών ουκ άνευ, καθώς σε δύο μήνες θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα και οι εταίροι επιζητούν τη δέσμευση των αρχηγών στην αδιατάρακτη εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α.Παπανδρέου, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, θα υπογράψει εντός της ημέρας τη σχετική επιστολή, διατηρώντας τη δυνατότητα «κάποιων τροποποιήσεων στο τελικό κείμενο, οι οποίες δεν θα αλλάζουν ουσιωδώς το περιεχόμενό της».
Στη Ν.Δ., κρατούσαν χθες «κλειστά τα χαρτιά τους» όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην απαίτηση για υπογραφή κοινής επιστολής από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι επανειλημμένα συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έχουν επισημάνει ότι δεν τίθεται θέμα υπογραφής, αφού όπως έχουν δηλώσει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση για τα κόμματα από την απόφαση της Βουλής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, σημείωσε ότι «η ισχυρή πλειοψηφία που καταγράφηκε για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση, παρά τα προβλήματα που εμφανώς υπάρχουν και στο πολιτικό μας σύστημα, δείχνει την ισχυρή θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει. Να παραμείνει η χώρα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και στα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή».
Πλήθος τραπεζών υπέστη υποβάθμιση
Δραματική αύξηση σημείωσε στο τέταρτο τρίμηνο ο αριθμός των τραπεζών που υποβαθμίσθηκαν, ενώ ο αριθμός των τραπεζών για τις οποίες αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η πιστοληπτική τους κατάταξη παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Fitch Ratings.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο που υποβαθμίσθηκαν αυξήθηκε στα 103 στο τέταρτο τρίμηνο, από τριάντα του τρίτου τριμήνου, με τη Fitch να αναθεωρεί προς τα πάνω την πιστοληπτική αξιολόγηση μόλις 16 τραπεζών.
Με βάση την έκθεση του οίκου για την πιστοληπτική κατάταξη των μεγαλυτέρων τραπεζών στον κόσμο, η αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να επιδεινωθεί, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι προοπτικές είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες για τις τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές, με την αναλογία των αρνητικών προοπτικών να είναι σχεδόν πενταπλάσια των θετικών προοπτικών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των τραπεζικών αξιολογήσεων με αρνητική προοπτική υπερδιπλασιάσθηκε στο τέταρτο τρίμηνο, αφορώντας κυρίως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ανεπτυγμένη και αναδυόμενη Ευρώπη.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου