Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΙΙF: «Ναι» στο PSI από 12 ιδιώτες πιστωτές


Τη συμμετοχή 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Πρόκειται για τα μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής, Allianz Alpha Bank [ACBr.AT]  , Axa BNP Paribas CNP Assurances, Commerzbank Deutsche Bank Eurobank [EFGr.AT]  EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT]  της Ελλάδος.




Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εντός της ημέρας η Συντονιστική Επιστροπή, τα μέλη της οποίας συνέβαλαν στη συμφωνία για το PSI τον περασμένο μήνα, αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα παροτρύνει τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στη διαδικασία «κουρέματος» του χρέους.

Εξάλλου, τα θετικά μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία απομείωσης του χρέους πολλαπλασιάζονται. Πηγές που πρόσκεινται στις διεργασίες ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.
Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου 3/4.
H FMS Wertmanagement, η μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί την συμφωνία, είπε άτομο προσκείμενο στην τράπεζα και πρόσθεσε ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας.
Η Commerzbank, η οποία αρχικά είχε επενδύσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά έχει απομειώσει την αξία τους στα 800 εκατ., ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί το κούρεμα.
Συνάντηση Παπαδήμου Βενιζέλου για το PSI
Η πορεία του PSI, το δεύτερο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση απασχόλησαν τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι και διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών της ευρωζώνης, ενώ έκανε λόγο για «αγώνα εθνικής υπερηφάνειας και απελευθέρωσης».
Στο σκέλος της προσαρμογής, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να μαζέψουμε το χρέος». Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα θέλαμε να κάνουμε την προσαρμογή σε 5-7 χρόνια, ωστόσο οι εταίροι ασκούν μεγάλη πίεση να γίνει αυτό σε μικρό χρονικό διάστημα.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου