Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Σε συμμετοχή στο PSI καλεί τους επενδυτές ο Όλι Ρεν

Να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) κάλεσε τους ιδιώτες ομολογιούχους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, μία μέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.


Να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) κάλεσε τους ιδιώτες ομολογιούχους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, μία μέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, επισημαίνοντας πως οι όροι για την ανταλλαγή των ομολόγων δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη προσφορά, καθώς και πως η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν όλοι οι επενδυτές πως η Ευρώπη έχει διαθέσει το maximun τον πόρων που ήταν δυνατόν να διατεθούν και πως η πλήρης συμμετοχή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα» σημειώνει ο κ. Ρεν σε σχετική του ανακοίνωση.



 «Ενθαρρύνω όλους τους επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά» προσθέτει, τονίζοντας πως «η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά αποφασιστική συμβοή στη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε όλη την Ευρωζώνη».
Bloomberg: Τουλάχιστον 58% η συμμετοχή μέχρι στιγμής
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, «ναι» στη συμμετοχή στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους είχαν πει ιδιώτες ομολογιούχοι που διαθέτουν τουλάχιστον 58% (περίπου 120 δισ. ευρώ) των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να ανταλλαγούν. Μεταξύ αυτών οι μεταλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οκτώ ασφαλιστικά Ταμεία και πάνω από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas η Commerzbank AG και η Assicurazioni Generali
Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ
Την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75% «με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα» εξέφρασε το απόγευμα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί. Αισιόδοξοι για την έκβαση του προγράμματος περικοπής του χρέους είχαν δηλώσει νωρίτερα τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI εκπνέει αύριο Πέμπτη στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το όριο του 75%, με την κρυφή προσδοκία να αγγίξει το 90%, ώστε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, που μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και ενδεχομένως πυροδοτήσει τις πληρωμές των cds.
Με δεδομένο ότι η ονομαστική αξία των προς ανταλλαγή ομολόγων προσδιορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε 206 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί το 75%, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης του PSI, οι εθελοντικές συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στο ποσό των 154,5 δισ. ευρώ. Αν οι συμμετοχές είναι χαμηλότερες, το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει την πρόταση για το PSI, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη και προφανώς ναυαγεί η διαδικασία για να αποφασιστεί άλλη λύση σε συνεργασία με την Κομισιόν το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ή να οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, δεδομένου ότι στις 20 Μαρτίου το τριετές ομόλογο αξίας 14,4 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που οι προσφορές υπερβούν το 75%, αλλά είναι χαμηλότερες από το 90% τότε, σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ αποφασίζεται η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και οι όροι επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους τους ομολογιούχους.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου