Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία» _ Σκληρή γλώσσα από Λαγκάρντ

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να εφαρμόσει με συνέπεια το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στέλνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS.


Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να εφαρμόσει με συνέπεια το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στέλνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
Αίσθηση προκαλεί επίσης η εκτίμηση της Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία. «Δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία ή την αναγκαστική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη», λέει η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξή της, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.




Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο CBS. Όπως λέει, η Γερμανία αποτελεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο» για τους Έλληνες, που όμως «υποφέρουν από τα δικά τους λάθη».
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι η έντονη δυσαρέσκεια που αισθάνονται πολλοί Ελληνες για τη Γερμανία επειδή επιβάλλει επώδυνους οικονομικούς όρους με αντάλλαγμα τη χορήγηση των δανείων προς τη χώρα αποτελεί απλώς μια φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση.
«Είναι φυσικό για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τα δικά τους λάθη να κατηγορούν τους άλλους», σημειώνει. «Είναι κατανοητό που οι Έλληνες είναι οργισμένοι με τη Γερμανία... Όταν υπάρχουν χώρες ή πολίτες που ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους και τώρα χρειάζεται να υποστούν μέτρα λιτότητας, χρειάζεται να προβούν σε περικοπές, χρειάζεται να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας... και συνήθως επιρρίπτουν τις ευθύνες στους άλλους», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους και είναι απολύτως φυσιολογικό», καταλήγει.
«Οι εκλογές δημιουργούν αβεβαιότητα»
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις υποστήριξε χθες ότι «οι εκλογές δημιουργούν όντως μια αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών». Διευκρίνισε πάντως, ότι «αυτού του είδους η αβεβαιότητα είναι πάντα παρούσα, όταν μια χώρα πραγματοποιεί εκλογές» και ότι «δεν είναι κάτι το ειδικό για την Ελλάδα».
Ο κ. Ράις εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΝΤ σχετικά με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα αναφορικά με τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος. «Κατά κάποιον τρόπο οι εκλογές αποτελούν σημαντική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μια εντολή εν όψει αυτών», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη. «Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να πω ότι λυπηθήκαμε βαθύτατα όταν μάθαμε για τον θάνατο αυτό που έλαβε χώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και απλά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω το περιστατικό.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου