Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα πρακτικά των αρχηγών που διαφώνησαν και οδηγούν σε νέες εκλογές


Διαβάστε γιατί λογομάχησαν Πάνος Καμμένος και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και γιατί διαφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος




Ένταση επικράτησε κατά τη  μαραθώνια συνεδρίαση  της Τρίτης (16/05)των 5 πολιτικών αρχηγών , υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του κ. Σαμαρά, σχετικά με τα έγγραφα που φέρεται να παρέδωσε ο πρόεδρος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εμπεριέχεται σχέδιο "Β"  και όρους για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας (Διαβάστε όλα τα πρακτικά).
Ένταση επικράτησε και μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναφορικά με το αν έπρεπε να πληρωθεί ή όχι το ομόλογο αλλά και τις δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου, ότι καταγγελία του μνημονίου οδηγεί στη δραχμή.
Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα:
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ :Το νέο στοιχείο της συζήτησης είναι η πρόταση του κ. Καμμένου να στηρίξουμε μια δική του κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση του κ. Καμμένου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», φαντάζομαι με εσάς Πρωθυπουργό.Γι’ αυτό είπα «κυβέρνηση του κ. Καμμένου». Επειδή οι κυβερνήσεις προσδιορίζονται…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα το δούμε. Τα πρόσωπα είναι άλλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ωραία. Εάν δεν θα είστε ο Πρωθυπουργός, δέχομαι των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Το δέχομαι.
Θέλω να πω για ποιο λόγο. Διότι θεωρώ ότι ο όρος που θέτει να προχωρήσουμε σε καταγγελία του Μνημονίου, δηλαδή σε μια μονομερή ενέργεια, είναι εξαιρετικά βλαπτικός για τη χώρα. Θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, θα την οδηγήσει όχι σε πτώχευση με την τυπική έννοια του όρου, αλλά στη μαζική και αθεράπευτη φτώχεια. Θα την κάνει Αλβανία του 1960.
Θέλω, λοιπόν, να του πω αναφερόμενος στις επτά θέσεις του τα εξής.
Όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία προβλέπεται ως εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει διακηρυχθεί από την Ελλάδα δια του τελευταίου νόμου που προβλέπει τα σχετικά με την έρευνα των υδρογονανθράκων.
Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει απλά διακήρυξη. Προβλέπει οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι συζητήσεις που κάνει η Ελλάδα με χώρες, όπως η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Λιβύη, περιλαμβάνουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και δική μου θέση είναι ότι «ναι» και στις συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία πρέπει να προστεθούν και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες.
Ξέρετε ότι τέταρτος υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι ο καθηγητής κ. Καρυώτης, ο βασικός ειδικός που υπάρχει στον ελληνόφωνο χώρο για τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην προετοιμασία της Διεθνούς Σύμβασης του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ξέρετε, επίσης, ότι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο υπεγράφη με την Αλβανία και το οποίο κυρώθηκε από την αλβανική βουλή, αλλά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο για εσωτερικούς αλβανικούς λόγους, προβλέπει οριοθέτηση και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό, μάλιστα, είχε γίνει από κυβέρνηση της οποίας ήσασταν μέλος, κύριε Καμμένο. Ήσασταν Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας όταν υπεγράφη αυτή η Σύμβαση, την οποία αποδεχόμαστε και η οποία θέλουμε να κυρωθεί. Και το ίδιο ζητάμε και από χώρες που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ανατολική Μεσόγειο, για το Καστελόριζο, όπως είναι η Αίγυπτος και η Λιβύη, δύο χώρες οι οποίες τους περασμένους μήνες, τα περασμένα δύο χρόνια, δυστυχώς, ήταν σε βαθιά κρίση και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα, όπως ακριβώς θα θέλαμε, στο κλίμα που θα θέλαμε.
Δεύτερο σημείο είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως Υπουργός Οικονομικών έχω τοποθετηθεί δια μακρόν και στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια για την ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδας να καταστεί αποκλειστική εκδοτική τράπεζα και όχι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Έχω απαντήσει σε σχετική πρόταση της κας Βάσως Παπανδρέου, Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην προηγούμενη Βουλή, και μετέφερα ότι αυτό που λέτε, ήταν και είναι η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που λέτε εσείς και αυτό που είπα και εγώ, γιατί το πιστεύω, το είπε πρώτος απευθυνόμενος σε μένα, μόλις ορκίστηκα Υπουργός Οικονομικών, το τότε αρμόδιο μέλος της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Στάρκ, ο οποίος καταγράφεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως γνωστό «γεράκι».
Πράγματι, λοιπόν, είμαστε οι μόνες χώρες, η Ελλάδα και το Βέλγιο, που έχουν Κεντρική Τράπεζα ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με ιδιώτες μετόχους, αλλά υπό τον απόλυτο και ασφαλή έλεγχο του δημοσίου, υπό τον απόλυτο, καθαρό έλεγχο του δημοσίου.
Ξέρετε γιατί έγινε αυτό; Έγινε αυτό, όπως έχει εξηγήσει δια μακρόν με έγγραφό της προς τη Βουλή η Τράπεζα της Ελλάδας, διότι κάποτε, το 1929 δηλαδή, έκριναν ότι για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης προς το δημόσιο, έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδας να είναι ανώνυμη εταιρεία. Αυτοί οι λόγοι έχουν εκλείψει. Η εξαγορά των μετοχών των ιδιωτών μετόχων δεν είναι μία ασφαλής μέθοδος. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει ασφαλή μέθοδο σταδιακής αλλαγής της μορφής της Τράπεζας της Ελλάδας με αλλαγή του καταστατικού της. Όμως πάντως, αυτό που λέτε δεν είναι ούτε νέο ούτε πρωτότυπο. Το έχω πει, το έχω προτείνει, το αναζητά και η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σημείο τρίτο. Λέτε να κάνουμε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους μετά το 2009; Και γιατί όχι από το ’74;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Από το ’74.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Μάλιστα.
Θέλω να σας πω ποιο είναι το δημόσιο χρέος της χώρας σήμερα για να το ξέρετε και για να γραφτεί και στα Πρακτικά.
Το δημόσιο χρέος της χώρας σήμερα συγκροτείται από δύο μόνο ποσά. Από 70 δισεκατομμύρια ομολόγων που έχουμε εκδώσει μετά το PSI και κατέχουν ιδιώτες -αυτό είναι το χρέος μας σε ιδιώτες διεθνώς, 70 δισεκατομμύρια αντί για τα 206 που ήταν- και 150 δισεκατομμύρια που έχει εισπράξει η Ελλάδα από τους θεσμικούς της εταίρους, από τα δύο δάνεια, το αρχικό διακρατικό και το δεύτερο μέσω του EFCF και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι των 240. Δηλαδή από τα 240 του αθροίσματος των δύο δανεικών συμβάσεων, έχουμε εισπράξει 150, για να κάνουμε το PSI, για τα 18 δισεκατομμύρια που είναι για την άμεση ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, για την κάλυψη των αναγκών του ελλείμματος και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Άρα, αυτή τη στιγμή το σύνολο του δημοσίου χρέους είναι 150 συν 70. Δηλαδή είναι 220 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, είναι 105% του Α.Ε.Π. Είμαστε πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το ζήτημα που έχει η Ελλάδα είναι εάν θέλει να πάρει και τα υπόλοιπα 90 δισεκατομμύρια του δανείου, τα οποία αφορούν την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, δηλαδή την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, γιατί περί αυτού πρόκειται, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις εναπομείνασες καταθέσεις, τα 165 περίπου δισεκατομμύρια και αν θέλουμε να οργανώσουμε την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μας χωρίς να είμαστε σε «default».
Όσον αφορά την καταγγελία του Μνημονίου, σας απάντησα.
Το επεισόδιο με Καμμένο
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Σενάριο β’.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): ...χωρίς να απαντά...
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τι εννοείτε «σενάριο β’»;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει σενάριο β’. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πώς δεν υπάρχει; Δεν υπάρχει αυτή η επιστολή που στείλατε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Καμία επιστολή δεν υπάρχει. Σας είπα, κύριε Σαμαρά...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επιστολές σε όλους μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μικροπολιτική. Το έχω διευκρινίσει. Είναι τα επτά σημεία που είναι στα πρακτικά...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό που σου στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί μικροπολιτική;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Και είναι και αναρτημένα στο site μας. Δεν είμαστε «ΖΑΠΕΙΟ 2», «ΖΑΠΕΙΟ 3». Σας παρακαλώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αποτελεί μικροπολιτική αυτό που μας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας παρακαλώ. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν επιθυμείτε με κανέναν τρόπο να συζητήσετε καν προτάσεις. Επιθυμείτε να είστε πρωθυπουργός. Επιθυμείτε την καρέκλα. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Το τελευταίο που επιθυμώ και το απέδειξα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Επιθυμούμε να υπάρχει λύση στον τόπο.
Είναι απόλυτα σαφές δε ότι σε κυβερνητικό πρόγραμμα και ένα-ένα, όπως απάντησε ο κ. Βενιζέλος, δεν απάντησε ο κ. Σαμαράς. Λυπάμαι γι' αυτό. Είναι σαφές δε στο τέλος ότι η λύση η μόνη που υπάρχει είναι το μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Καμμένο, έχετε την καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Τι θέλετε να απαντήσω; Για την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;
Το σενάριο 2 το οποίο μας έχετε δώσει λέει ότι, αν κάποιος διαφωνεί με ορισμένα, όπως θα ήταν η καταγγελία, με την οποία εγώ κυρίως διαφωνώ, θα μπορούσατε μετά να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, που μάλιστα ζητάτε να μπει και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει σενάριο δύο. Αυτό το διαβάζετε σε συγκεκριμένα site τα οποία είναι φίλοι σας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δικών μου φίλων;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Διευκρίνισα από την αρχή ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας παρακαλώ τώρα, μην το γελοιοποιούμε το θέμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις κατατεθειμένες στα πρακτικά. Σε αυτές έπρεπε να επιμείνετε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, πάρτε θέση σε αυτό. Με συγχωρείτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, μην διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μα, δεν είναι δυνατόν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είναι κακό να ακούσετε και να μιλήσετε. Είναι η σειρά μου. Έχετε σειρά να μιλήσετε.
Λοιπόν, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί το μνημόνιο και επιθυμεί να είναι μόνο εκείνος πρωθυπουργός. Δεν απαντά ούτε στις προτάσεις που έχουμε, ούτε στις προτάσεις που κάναμε. Εμάς είναι μόνο αυτές οι επτά θέσεις μας και το πρόγραμμά μας που είναι αναρτημένο. Δεν βλέπω, λοιπόν, να υπάρχει λύση από τη μεριά -δυστυχώς- του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Τσίπρας ήταν απόλυτα σαφής, αλλά δεν υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικά δημιουργίας -απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, από τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν στο μνημόνιο- μίας κυβέρνησης που θα καταγγείλει το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θα μου επιτρέψετε; Δεν σας διακόπτω, κύριε Καμμένο. Θα μου επιτρέψετε μετά, όταν τελειώσετε, να επανέλθω σε αυτό, γιατί δεν έγινε κατανοητή η άποψή μου περί καταγγελίας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, άκουσα μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς: «Δεν μπορούμε μαζί να κυβερνήσουμε». Εμείς δεν μπορούμε. Εμείς θεωρούμε ότι μόνη λύση για την πατρίδα μας είναι η καταγγελία των μνημονίων και βεβαίως έχουμε αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στην κυβέρνηση των δύο πρωταγωνιστών, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.
Θέλω να βάλω στο σημείο αυτό τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα. Έχουμε μπροστά μας τα Σκόπια, την απόφαση για τα Σκόπια. Εάν πρέπει να γίνει κυβέρνηση και να κυβερνηθεί ο τόπος, ένας από τους σοβαρούς λόγους είναι ότι σε λίγες ημέρες στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μία σαφή θέση σαν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τη δική σας προεδρία, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου να είναι απόλυτα σαφές και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που πιθανώς θα σχηματισθεί και δεν θα είναι δυστυχώς μία κυβέρνηση εθνικής ενότητος για τη στάση της χώρας στη συγκεκριμένη σύμβαση. Και η πρότασή μας είναι να ακολουθηθεί η γραμμή η οποία είχε ακολουθηθεί στη συζήτηση για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε και το διατυπώνουμε ότι άποψή μας είναι να ακολουθηθεί το βέτο, το οποίο άσκησε η χώρα μας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ακόμα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που πιθανώς να διαχειριστεί αυτό το θέμα.
Θέλω να συμφωνήσω εδώ με τον κ. Τσίπρα στο θέμα του άμεσου παγώματος των μέτρων του Μαΐου και του Ιουνίου. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον σε αυτού του είδους την πίεση και τον εκβιασμό από την μεριά των δανειστών και της τρόικας και για να δοθεί οποιαδήποτε ομαλή λύση μέσα από εκλογές, θα πρέπει –ναι, συμφωνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- να παγώσουν όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα κάνουν τον ελληνικό λαό να μην αντέξει παραπάνω πίεση. Πιστεύουμε ότι και τα άλλα εθνικά θέματα θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα και της υπηρεσιακής κυβερνήσεως.
Θεωρούμε ότι η καταγγελία την οποία εμείς πρεσβεύουμε -και απαντώ στον κ. Βενιζέλο- δεν θα οδηγήσει σε πτώχευση. Η καταγγελία για το επονείδιστο και το επαχθές χρέος δεν οδηγεί σε πτώχευση της χώρας, αλλά εδώ πέρα έτσι και αλλιώς είναι μία εσωτερική πτώχευση. Ο ελληνικός λαός έχει πτωχεύσει. Η αγορά έχει λυγίσει. Δεν υπάρχει ρευστότης. Κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται χιλιάδες άνεργοι. Φτάσαμε στο μαγικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ανέργων. Οικογένειες οι οποίες διαλύονται, παιδιά τα οποία έχουν φτάσει στην υψηλή λίστα, στις 385.000 -βάσει της τελευταίας έκθεσης της Unicef- που δεν έχουν να φάνε. Έχει πτωχεύσει, λοιπόν, η χώρα έτσι και έτσι. Αν δεν καταγγελθούν οι συμβάσεις, θα πτωχεύσουμε και οι υπόλοιποι και εν συνεχεία θα πάμε στη δήμευση από τους δανειστές και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας. Και αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε κυβέρνηση και δεν μας νοιάζει η καρέκλα -βεβαίως είπαμε με την εξαίρεση των δύο πρωταγωνιστών- μας ενδιαφέρει η δημιουργία μιας κυβερνήσεως η οποία θα προστατεύσει αυτήν τη δημόσια περιουσία και την ιδιωτική περιουσία η οποία απειλείται και απειλείται σοβαρά.
Για το PSI, επειδή ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ότι ήταν μία μεγάλη επιτυχία να έχει πάει το χρέος στα 70 δισεκατομμύρια προς τους ιδιώτες, θα πω ότι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά «κουρεύτηκαν» είναι οι Έλληνες πολίτες, οι ομολογιούχοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία. Και ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο Διοικητής, ο οποίος δεν ήρθε εδώ, εξαπάτησε ουσιαστικά τα ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, μετέτρεψε τα μετρητά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αμέσως τα κούρεψε, ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για το εσωτερικό κούρεμα που οδηγεί στην ύφεση και οδηγεί -φοβούμαι πολύ- σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές και οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Δεν είναι επιτυχές να κουρεύεις την πατρίδα σας και τον πλούτο της χώρας σου την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζεις με άλλους όρους τους ξένους δανειστές.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι, εάν υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας μίας Κυβέρνησης, η οποία θα στηριχθεί έστω από βουλευτές που είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το μνημόνιο, ίσως πρέπει να γίνει μία τελευταία προσπάθεια σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Νέο επεισόδιο με Καμμένο και αντιπαράθεση Τσίπρα Βενιζέλου
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Η λέξη «πλαστογραφία» έχει μία βαρύτητα σήμερα, κύριε Πρόεδρε. Προηγουμένως, ο κ. Καμμένος υπαινίχθη ότι υπήρχε πλαστογράφηση του εγγράφου που εσείς ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποστείλατε επισήμως σε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς και επαναλαμβάνει τη λέξη. Και την επαναλαμβάνει προφανώς για να θίξει εμένα, κρύβοντας τη δική του πρόταση που υπάρχει και είναι η εδώ και την έχουμε όλοι –το «σενάριο β΄»- συν την καινούργια πρόταση που έκανε για Πρωθυπουργό Καμμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Δεν είπα «Πρωθυπουργός Καμμένος». Είπα «Κυβέρνηση Ανεξαρτήτων Ελλήνων», κύριε Σαμαρά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εντάξει. Όπως το θέτετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Και θα σας πω κάτι. Μου δείχνετε εάν υπάρχει επάνω πρωτόκολλο σε αυτήν την επιστολή; Μην επιμένετε. Μπορεί να την προωθήσατε εσείς. Θέλετε να διαβάσετε …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εδώ πέρα λέει «Προεδρία της Δημοκρατίας».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Το φαξ εννοείτε;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Λέει «Προεδρία της Δημοκρατίας».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο τέτοιο, το οποίο να έχει κατατεθεί. Σας παρακαλώ πολύ! Το αμφισβητώ, κύριε Πρόεδρε, και πέραν αυτού στα πρακτικά ισχυρίζομαι …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα σας απαντήσει ο Πρόεδρος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): … ακριβώς αυτές τις προτάσεις που και σήμερα μεταφέρω. Θέλετε, όμως, να μιλήσουμε επί της προτάσεως-2 που εσείς αναφέρετε και θέλετε να διαβάσετε; Γίνατε αντιμνημονιακός και θα στηρίξετε μια τέτοια πρόταση; Τι εννοείτε δηλαδή; Πείτε το στον ελληνικό λαό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εγώ είπα ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής καταγγελία. Το αντίθετο καταλάβατε, κύριε Καμμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι εμείς μιλάμε για καταγγελία του χρέους. Ξεκάθαρα! Και το λέμε στο πρόγραμμά μας! Και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ούτε με εσάς ούτε με τον κ. Βενιζέλο ούτε με δυνάμεις που υπηρετούν το μνημόνιο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μία κουβέντα μόνο;
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Παρακαλώ, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ως προς τη μονομερή καταγγελία, εγώ για να κερδίσουμε χρόνο …
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Θα υπάρξει απάντηση από τον κ. Μπίτσιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Για τον Ελεύθερο Τύπο σας λέω «πλαστογραφία».
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Για τον Ελεύθερο Τύπο;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εγώ θέλω να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα. Λέω για τη μονομερή καταγγελία, νομίζω ότι έχει μιλήσει με πολύ επιγραμματικό τρόπο ο κ. Αλαβάνος και παραπέμπω σε όσα έχει πει αυτός για το τι σημαίνει έξοδος από το μνημόνιο, άρα έξοδος από το ευρώ.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Είστε θαυμαστής των άρθρων του κ. Αλαβάνου, κύριε Βενιζέλε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Είμαι επιμελής αναγνώστης του μέντορός σας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Παρακαλώ να διαγραφεί από τα πρακτικά αυτή η φράση. Τι θα πει «μέντορός μου»;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Καλά, δεν είναι κακό.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όχι δεν είναι κακό, αλλά, με συγχωρείτε, αναφέρεστε διαρκώς σε ένα άρθρο. Τι θέλετε να πείτε με αυτό;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Τίποτα.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αν ταυτίζεστε με αυτό …
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Δεν ταυτίζομαι.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): …θα σας πρότεινα να κάνετε πρόταση δική σας και άποψή σας την αναγκαιότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αν ταυτίζεστε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Με συγχωρείτε, να σας πω κάτι. Ο κ. Αλαβάνος είναι ο προκάτοχός σας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Νομίζω ότι αυτή είναι καλύτερη διατύπωση. Κάνατε καλύτερη τη διατύπωση τώρα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Φαντάζομαι ότι τον περιβάλλετε με τον αναγκαίο πολιτικό σεβασμό. Είναι αυτός που σας πρότεινε να καταλάβετε …
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εσείς δεν περιβάλλετε με σεβασμό ούτε τον κ. Αλαβάνο, ούτε εμένα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εγώ περιβάλλω με σεβασμό όλους τους συνομιλητές μου.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Με θλίβει το γεγονός και θα τοποθετηθώ αργότερα. Όμως, έχει νόημα τώρα αυτή η συζήτηση; Είναι τηλεοπτικό debate αυτό που κάνουμε τώρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Μπορώ να μιλήσω. Είναι μια καταγραφή ιστορική.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πολύ λυπάμαι πάντως.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Μπορείτε να λυπάστε όσο θέλετε. Να δείτε εγώ πόσο λυπάμαι γι’ αυτό που υφίσταται η χώρα.
Επί της ουσίας, λοιπόν, αυτά που είπε ο κ. Καμμένος για τον κίνδυνο απώλειας των υπέγγυων αγροτικών ιδιοκτησιών λόγω Αγροτικής Τραπέζης δεν ισχύουν. Ουδέποτε ετέθη θέμα να μεταφερθούν οπουδήποτε οι υπέγγυες ιδιοκτησίες με βάση τις οποίες έχουν δανειοδοτηθεί οι Έλληνες αγρότες. Δεν υπάρχει ούτε έχει τεθεί ποτέ ζήτημα δανειακού χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, κύριε Βενιζέλο;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Δεν έχει καμμία σημασία τι θα κάνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα ιδιωτικοποιηθεί;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ό,τι και να γίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα δάνεια και οι υπέγγυες εκτάσεις δεν κινδυνεύουν από τίποτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα σας ρωτήσει η Τράπεζα ποιος θα την αγοράσει; Αν είναι να αγοραστεί από μία τράπεζα και παραχωρηθούν …
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Δεν είναι η αγορά. Δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Α, δεν υπάρχει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Δεν υπάρχει. Άλλο είναι το πρόβλημα με την Αγροτική Τράπεζα.Επίσης επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά αλλά πρέπει να ειπωθεί και εδώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ακίνητη ή κινητή περιουσία του δημοσίου, γιατί κάποιοι περιβεβλημένοι από τη δύναμη του αγγλικού ή άλλου αλλοδαπού δικαίου μπορεί να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμής σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Είναι γνωστό από το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης ότι ισχύει το δίκαιο του τόπου της εκτελέσεως. Ισχύει, λοιπόν, το ελληνικό δίκαιο. Είναι ένας μύθος η ισχύς του αγγλικού δικαίου στα θέματα του δικαίου της εκτελέσεως και είναι ένας μύθος ότι μπορεί να θιγεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο για ένα θέμα; Θέλω να κάνω μία ερώτηση …
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Παρακαλώ, έχετε το λόγο μόνο για ένα λεπτό, κύριε Τσίπρα, γιατί νομίζω ότι έχουμε τελειώσει.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να υπεισέλθω στην προηγούμενη συζήτηση. Είναι ένα θέμα που διέφυγε της προσοχής μας και της συζήτησής μας σήμερα, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Έχει να κάνει με το ομόλογο που λήγει, αν δεν κάνω λάθος …
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Έληξε.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Έληξε. Και θα ήθελα να έχω μία επίσημη ενημέρωση για το ποια είναι τελικά η απόφαση της Κυβέρνησης.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Νομίζω ότι σας πήρε ο κ. Παπαδήμος …
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ναι, αλλά επικοινώνησα με τον κ. Παπαδήμο χθες, αλλά μου είπε ότι εκκρεμούσε διότι υπάρχει διαφορά ώρας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ελλάδα ως γνωστόν και η διαπραγμάτευση θα γινόταν σε ώρα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, άρα αργά τη νύχτα. Ως εκ τούτου δεν γνωρίζω την κατάληξη του θέματος. Αν έχετε εικόνα να μας ενημερώσετε, παρακαλώ. Δεν ξέρω αν έχει ο κ. Βενιζέλος.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Παρακαλώ, αν και εγώ θα προέκρινα μία άλλη λύση …
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Αφήστε με να πω κάτι, κύριε Πρόεδρε.
Όπως είχαμε πει στην προηγούμενη συνάντησή μας με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, εγώ είχα ταχθεί κατά της πληρωμής αυτού του ομολόγου. Είχαν πει όμως και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας ότι περιμένουμε μία εισήγηση του κ. Παπαδήμου. Και είχα πει εγώ «εντάξει, θα περιμένουμε την εισήγηση και αν πρόκειται να συμφωνήσουμε με την εισήγηση του Πρωθυπουργού, και εγώ θα συμφωνήσω, παρά την άποψη την οποία έχω διατυπώσει».
Με πήρε ο κύριος Πρωθυπουργός, του είπα την άποψή μου ότι είμαι «κατά». Ο ίδιος μου είπε ότι σταθμίζοντας τη θέση της χώρας, τα δεδομένα, τους νομικούς κινδύνους και το γεγονός ότι αυτό δεν προδικάζει επόμενες πληρωμές, θα ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων ότι η απόφασή του είναι, αφού δεν συμφώνησαν οι πιστωτές, να πληρώσουμε τα 430 εκατομμύρια ευρώ.
Έδωσε την εντολή αυτή ο κ. Παπαδήμος, αλλά εγώ είχα δηλώσει τη δική μου αντίθεση, τη συμφωνία, όμως, με την αρμοδιότητά του και την εκτίμησή του επειδή είχα την πεποίθηση ότι όλοι είχαν παραπέμψει στον κ. Παπαδήμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου