Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα


Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και κενό εξουσίας στην Ελλάδα «βλέπουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία εκτιμούν οι πιθανότητες να βρεθεί η χώρα εκτός της ευρωζώνης αυξάνονται επικίνδυνα.
Στη Βρετανία, το BBC προειδοποιεί για «επικίνδυνο κενό εξουσίας», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων παρατάξεων. «Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα ξένα δανεικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να έρθει ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ», σημειώνει ο ανταποκριτής του βρετανικού πρακτορείου.




Για μεταστροφή της Ευρώπης προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση κάνει λόγο ο Guardian, στον απόηχο των ανατρεπτικών εκλογών αποτελεσμάτων στη Γαλλία και την Ελλάδα. «Σε αποτέλεσμα των εκλογικών σεισμών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, οι Βρυξέλλες ζητούν στροφή προς την ανάπτυξη στην ΕΕ, την ώρα που ο νέος αριστεριστής ηγέτης στην Αθήνα ανεβάζει τους τόνους κατά της λιτότητας στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι βίαιες διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες ημέρες εγείρουν ανησυχίες, καθώς υποδεικνύουν την αναποφασιστικότητα των επενδυτών σχετικά με το πώς πρέπει να τοποθετηθούν εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Τζοσούα Ρέιμοντ, ανώτατος αναλυτής της City Index.
Μια ακόμη βρετανική εφημερίδα, ο Independent, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, καθώς «ο λαός απορρίπτει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης».
Η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κρέμεται από μία κλωστή, προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς η αριστερά κέρδισε μεγάλο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων απορρίπτοντας τους όρους της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Χωρίς συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας και δεδομένης της πολυκομματικής βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές, το πιθανότερο είναι να γίνουν νέες εκλογές τον επόμενο μήνα», αναφέρει το άρθρο.
«Σε αυτή τη φάση, οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αδιανόητες στην Ελλάδα. Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη κρέμεται από μια κλωστή», σχολιάζει στον Independent ο Νικόλας Σπύρο της εταιρείας Spiro Sovereign Strategy. «Ο κίνδυνος εξάπλωσης [της κρίσης] εξακολουθεί να υπάρχει. Η Ελλάδα, αν και είναι μια πολύ μικρή οικονομία, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα στην ευρωζώνη», συμπληρώνει.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ουσιαστική ανησυχία έγκειται στο ότι εάν οι επενδυτές υποστούν απώλειες από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, θα αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, ωθώντας και αυτές τις χώρες στον δρόμο της διάσωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ύψους 500 δισ. ευρώ δεν αρκεί για να σώσει την Ιταλία. «Και μόνο η σκέψη είναι τρομαχτική», σημειώνει η Βικτώρια Κάντμαν από την Investec.
«Η ελληνική αριστερά επιτίθεται στη “βάρβαρη” λιτότητα» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα κατευθύνεται προς μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς δανειστές της, μετά την ανάδειξη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές.
«Η Ελλάδα αυτή καθ’ αυτή δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα. Αυτό που μετρά, όμως, είναι οι παρενέργειες και οι ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης, και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την ευρύτερη αγορά», σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα ο Έιντριαν Κάτλεϊ, στέλεχος της Citi.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου